Castrul roman Potaissa

castru roman obiective turistice judetul cluj potaissa

 

Castrul roman Potaissa

Castrul roman este cel mai important monument istorico – arheologic al Potaissei, si este situat pe platoul Dealului Cetate ce supravegheaza Turda din partea nord-vestica. Aici obisnuita sa fie sediul legiunii V Macedonica, ce a fost adusa de imparatul Marcus Aurelius la Potaissa, si avea sa isi duca traiul aici pana la parasirea Daciei de romani. Dimensiunile castrului sunt de 573 x 408 metri, fiind inscris in categoria castrelor mijlocii din Imperiul roman.

Album foto Castrul roman Potaissa

Harta zonala Castrul roman Potaissa


Descriere Castrul roman Potaissa

Ruinele sale au ramas in conditii foarte bune pana in evul mediu, fiind de asemenea o sursa de diverse antichitati, precum piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscripti pe piatra, monede, obiecte marunte. Acestea au fost descoperite si prezentate in diverse colectii si muzee.

In 1574 calatorul francez Pierre Lescalopier prezenta o poarta a castrului, posibil aceeasi poarta care se gasea pe latura nordica, ce a fost prezentata intre anii 1599 si 1603 de catre umanistul transilvanean St. Zamosius. Aceasta celebra poarta avea o forma arcuita, formata din blocuri de piatra fasonate de marimi impresionante. Se crede ca prabusirea portii din 1657 a fost doar partiala, despre aceasta vorbindu-se si in 1677 de Fr. Fasching.

Castrul de la Potaissa, castrul cu cele mai mari dimensiuni din legiune a functionat pe o perioada indelungata in Dacia. Acesta avea laturile de 573 metri, respectiv de 408 metri. Dreptunghiul pe care a fost format castrul ocupa o suprafata de 23,37 ha. Castrul de la Potaissa a fost construit potrivit instructiunilor tehnicienilor militari din epoca. Astfel, poarta a fost indreptata spre zona mai inalta. Castrul era situat pe un platou foarte bine pozitionat, ferit de inundatii si de torenti, insa la o distanta rezonabila fata de un curs de apa.

Castrul isi primea apa din conducta formata din tuburi de teracota, ce isi facea loc prin poarta decumana. Se gaseau aici numeroase fantani, una afaldu-se intr-o incapere din principia. Aproape de coltul nord-estic se afla un canal deversor al apelor reziduale

O parte din vestigiile arheologice de aici au fost pastrate si consolidate, putand fi vizitate, poarta de pe latura vestica, bastionul de curtina din aceeasi latura, alaturi de bastionul din coltul nord vestic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>