Catedrala Adormirea Maicii Domnului – Campulung Moldovenesc

biserici campulung moldovenesc catedrala catedrale lacas de cult

 

Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Campulung Moldovenesc gazduieste Catedrala Adormirea Maicii Domnului, ce are hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Istoria lacasului de cult incepe cu anul 1823, cand diaconul Miron Ciuparca a ridicat pe un teren primit drept donatie din partea lui Petru Grigorean, o biserica de lemn.

Album foto Catedrala Adormirea Maicii Domnului – Campulung Moldovenesc

Harta zonala Catedrala Adormirea Maicii Domnului – Campulung Moldovenesc


Descriere Catedrala Adormirea Maicii Domnului – Campulung Moldovenesc

La 20 iulie 1908 se pune temelia bisericii noi, din initiativa preotului Ioan Voloseniuc. Planul bisericii a fost intocmit de arhitectul Karl Romstorfer din Cernauti. Constructia acestei biserici a costat 140.000 coroane austriece si a durat 6 ani (1908-1913); biserica a fost sfintita in ziua de 1/14 septembrie 1913.

Biserica a fost ridicata pe un plan in forma de cruce, avand o temelie puternica realizata in caramida. Aceasta prezinta o turla din care se inalta pana la 38 de metri Sfanta Cruce. Biserica a fost poleita cu tigla smaltuita, in mai multe culori, avand o forma asemanatoare cu cea a solzilor, fiind comandata din Viena.

Iconostasul este lucrat in lemn de tei de catre maestrul Ioan Paslea. Intre anii 1959-1963, biserica a fost pictata in interior de pictorul Iosif Keber din Targu Mures.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>