Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae

biserica biserici lacas de cult obiectiv religios obiective turistice judetul hunedoara

 

Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae

Catedrala Episcopala cu hramurile Sfantul Nicolae si Sfintii Apostoli Petru si Pavel este situata pe strada Avram Iancu nr. 2 din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, la mica distanta de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane si de Cetatea Deva.

Album foto Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae

Harta zonala Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae

Descriere Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae

Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae a fost construita in anul 1861, la initiativa mitropolitului Ardealului, Andrei Saguna, ulterior fiind renovata si pictata in stil bizantino-roman, intre anii 1927 si 1930. Pictura veche a bisericii a fost refacuta de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj, iar iconostasul a fost sculptat din lemn de stejar de catre grupul scolar de meserii din Deva, in anul 1940.

In interiorul bisericii sunt expuse icoane din secolul al XVII-lea si Sfintele Moaste ale Sfantului Nicolae, acestea fiind aduse de la Manastirea Ano Xenia din Grecia in anul 2004 si asezate in engolpionul aplicat peste chipul icoanei Sfantului Nicolae, pictata pe lemn si imbracata intr-o ferecatura de argint.

Exteriorul Bisericii Sfantul Nicolae este ornamentat cu reliefuri in forma de cruce, acoperisul a fost facut cu eternit, iar turnul si cupolele au fost acoperite cu tabla, fiind impodobite de cele 21 de cruci. In turnul clopotnita se gasesc cele trei clopote confectionate din material de razboi, prin bunavointa familiei Doctor Petru Groza.

In curtea Catedralei Episcopale Sfantul Nicolae a fost amplasat in anul 1995, Monumentul Eroilor Neamului, realizat de catre sculptorul Ioan Seu, aducand un omagiu tuturor eroilor cazuti la datorie. Pe fatada monumentului se afla o placa din bronz cu chipurile lui Horea, Closca, Crisan si Avram Iancu, iar pe partile laterale se remarca inscriptiile dedicate eroilor din cele doua razboaie mondiale.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Magna Curia, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Complexul Aqualand, Biserica Reformata – Calvina, Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, Teatrul de Estrada, Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu si Castelul Bela Fay din Simeria.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>