Catedrala Mitropolitana – Sibiu

biserici catedrala catedrale lacas de cult obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Catedrala Mitropolitana Sibiu

Catedrala Mitropolitana din Sibiu este o biserica ortodoxa a carui construire a inceput in anul 1902 si finalizata in anul 1906. La baza constructiei a fost inainte o biserica greceasca veche (1797 – 1799) care a avut rolul de Catedrala Episcopala.

Album foto Catedrala Mitropolitana

Harta zonala Catedrala Mitropolitana – Sibiu

Descriere Catedrala Mitropolitana

Catedrala Mitropolitana din Sibiu este supranumita si Maica tuturor bisericilor si poarta hramul Sfinta Treime. Ideea de a construi aceasta minunatie arhitectonica de o reala valoare si grandoare a apartinut Mitropolitului Andrei Saguna si tot el a ajutat la colectarea banilor pentru ridicarea catedralei, dupa ce Imparatul Francis Iosif I si-a dat aprobarea pentru a se putea construi edificiul dedicat lui Dumnezeu, impreuna cu suma de 1000 de galbeni, fiind astfel primul ctitor. Cei care i-au dat viata catedralei au fost arhitectii Iosif Kommer si Virgil Nagy, sub supravegherile atente ale lui Iosif Schussing, inginerul orasului. Catedrala a fost sfintita in 1906 de catre IPS loan Metianu.

La o privire ceva mai atenta ne dam cu usurinta seama ca aceasta minunatie arhitectonica a avut ca model Sfanta Sofia din Constantinopol (actualul Istanbul) insa construita la dimensiuni mult mai mici, insa bineinteles si cu cateva diferente si anume: detine doua turnuri masive la intrare (58 metri), cu numeroase forme ale arhitecturii eclasiale cu specific ardelenesc si cu cateva elemente ce apartin stilului baroc.

Lucrarile au fost coordonate de inginerul orasului, Joseph Schussnig care au inceput in anul 1902 si s-au finalizat in 1904. Turlele, cupola si partile boltite au fost construite din schele de fier la fabrica Fabritius din Sibiu.

La data de 30 octombrie, anul 1903, au fost aduse si amplasate crucile pe cele doua turnuri, iar dupa amplasarea lor a fost facuta si o slujba speciala in semn de multumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat pana la acel moment. Peretii din interiorul bisericii au inceput sa prinda viata in primavara anului 1904, tencuiti fiind cu pulbere din marmura de Carrarra (cea mai apreciata marmura din Europa originara din Italia, faimoasa pentru culoarea sa de un alb pur si gri-albastrui) si var vechi de Dusseldorf.

Intre 30 noiembrie si 31 decembrie 1904, au fost aduse cele patru clopote de o foarte buna calitate, turnate la atelierul lui Fredrich Seltenhofer din Sopron si au fost sfintite si fixate in cele doua turnuri. In turnul nordic a fost asezat cel mai greu clopot dintre cele patru aduse,cu o greutate de 1.345 de kilograme, iar in turnul sudic au fost amplasate celelalte clopote cu greutati de 790 kg, 732 kg si 168 de kg.

In momentul in care si-a facut simtita prezenta Primului Razboi Mondial, armata Austro-Ungara a rechizitionat cele trei clopote mai mici pentru a le transforma si a le deservi drept tunuri. Clopotele au fost inlocuite in anul 1926, datorita Mitropolitului Nicolae Balan.

Curtea catedralei din Sibiu a fost amenajata in anul 1905, fiind ingradita cu un grilaj din fier realizat de arhitectul Szalay si confectionat de Irimie Purece.

Cheltuielile de constructie s-au ridicat la suma de 912.197 de coroane si 24 de fileri, unde s-au mai adaugat si cheltuielile in ceea ce priveste achizitionarea raclelor sfintite, ornamente, cruci si carti. Francisc Szalay a fost platit cu suma de 461.650 de coroane, arhitectul I. Schussnig cu 8000 de coroane si pictorul care a dat viata interiorului catedralei cu 20.000 de coroane.

In ceea ce priveste planul catedralei, aceasta are 53,10 metri lungime si 25,40 metri latime in centru, cupola are si ea o inaltime de 24,70 metri in interior, iar in exterior 34,70 metri si turnurile au 45 metri.

La exterior, aceasta este impodobita cu caramida colorata (cinci randuri de caramida colorata alternand cu trei randuri de caramida rosie). Nava este spatioasa si invelita de mici acoperisuri sferice si patru turnuri. Acoperisul turnurilor au forma unui bulb dublu cu cate o cruce de culoare aurita.

Intrarea se face printr-un portic cu trei arcade ce sunt sustinute de fascicole cu patru coloane alipite, iar deasupra se afla un balcon cu trei coloane mai mici. Imediat cum intri, poti observa cu usurinta ca deasupra este un vestibule semicircular cu ferestre vitrate, iar la partea lor superioara sunt amplasate cinci mozaicuri superbe executate la Munchen dupa desenele lui Ludovic Kandler.

Intrarea din partea vestica se face prin trei usi semicirculare, iar pe peretele exterior intrarii principale se afla placutele cu numele ctitorilor.

In ceea ce priveste interiorul, acesta este format dintr-o nava centrala si cu doua nave laterale ce se despart de cea centrala prin niste stalpi masivi cu capiteluri, detine si trei abside orientate spre rasarit, iar cea din mijloc fiind absida Altarului.

Mobilierul din interiorul catedralei a fost confectionat la Bucuresti si la Sibiu. Sculptura tronului arhieresc, a ripidelor si a iconostasului a fost realizata de sculptorul Constantin (C.M.) Babic din Bucuresti, iar mesterul Emil Patrutiu din Sibiu a dat viata tetrapodului din mijlocul catedralei cu 28 de strane pentru preoti si 82 pentru credinciosi

Alte obiecte de o reala valoare se afla bineinteles si candelabrul aurit cu 76 de becuri, executat de firma Zeiser-Habinger din Viena, la vremea respectiva costand 26.000 de coroane, chivotul aurit lucrat la Wuttemberg cu o lungime de 70 cm si inaltime de 56 cm.

Asa cum se poate observa si in cazul Sfintei Sofia, elementrul central de baza il reprezinta cupola ce este inconjurata la exterior de patru turle mai mici, totul in aceasta minunatie arhitectonica se concentreaza in jurul unei axe centrale in frunte cu frumusetea acestei cupole ce da viata picturii superbe luminand locasul si dandui un aer cu adevarat mistic care te poarta pe taramurile Sfintei Scripturi. Prin maiestria liniilor cupolei, ni se traduce coborarea iubirii lui Dumnezeu pentru credinciosii care vin sa isi gaseasca alinarea sufletului in aceasta sfanta catedrala si sfericitatea ei bineinteles ca te duce cu gandul la reunirea oamenilor in sinaxa, ca Trup Sfant al lui Iisus Hristos.

Bolta larga a cupolei da senzatia de calm prin culorile calde ce imita cerul. Dumnezeu isi face simtita prezenta nu doar prin maiestria picturilor ci si prin sfintele slujbe si prin numeroasele sfinte icoane.

Atunci cand pasesti in sfanta catedrala, sentimentul sfinteniei te invaluie ca o mantie inca din momentul in care privesti spre arhitectonica boltii centrale si spre boltile cele mici, exprimand astfel aplecarea si induiosarea lui Dumnezeu la diferite nivele, spre credinciosii care cauta alinare in Casa Domnului.

Catedrala Mitropollitana din Sibiu nu a dus lipsa nici de pictori talentati precum Octavian Smilgels. S-au implinit 107 ani de cand Catedrala Mitropolitana din Sibiu si-a deschis larg portile catre credinciosii care cauta alinare in sanul Domnului, iar aici hramul de “Sfanta treime” este pus cu un dublu sens si anume reprezinta si grija Domnului pentru cele trei “tari” romanesti cunoscute sub numele de Moldova, Muntenia si Transilvania, unite pentru totdeauna intr-un singur trup, ce poarta numele de Romania.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ALEXANDRU STAMATE
    2013-03-21
    10:10:22

    Felicitari pentru articol..tine-o tot asa :)!!!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>