Catedrala Mitropolitana – Timisoara

biserici catedrala catedrale lacas de cult obiective turistice judetul timis

 

Catedrala Mitropolitana

Cel mai mare edificiu religios din Timisoara, Catedrala Mitropolitana, a fost construita intr-o imbinare de stiluri, intre traditia bizantina si cea moldoveneasca. Edificiul a fost construit in perioada 1936-1940, devenind unul din simbolurile orasului.

Album foto Catedrala Mitropolitana

Harta zonala Catedrala Mitropolitana – Timisoara

Descriere Catedrala Mitropolitana

Arhitectul Ioan Troianescu este cel care a realizat schita pentru constructia Catedralei Ortodoxe Sfintii Trei Ierarhi. In data de 20 decembrie 1936, piatra fundamentala a Catedralei a fost pusa, lucrarile de constructie luand sfarsit in anul 1940. Insa, datorita celui de-al doilea razboi mondial, picturile interioare si cele exterioare au fost finisate in anul 1956. Printre figurile celebre care au luat parte la inaugurarea Catedralei Mitropolitane se numara Regele Mihai si prim-ministrul Petru Groza.
In prezent, catedrala se intinde pe suprafata de 1500 de metri patrati, aceasta avand 11 turle, cel mai semnificativ fiind turnul principal cu inaltimea de 84 de metri. Latimea edificiului este de 32 de metri, iar lungimea de 63 de metri. Constructia impresioneaza prin dimensiunile sale, dar si prin arhitectura deosebita, aceasta fiind realizata pe o imensa placa de beton armat, sustinuta de aproximativ 1000 de piloni de beton armat. Pentru a intari sustinerea lacasului, pilonii au fost infipti pana la 20 de metri sub placa de beton. Catedrala Mitropolitana din Timisoara se mandreste cu cele sapte clopote a caror armonizare a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi, acestea fiind aduse din insulele Sumatra si Borneo si avand o greutate totala de 8000 de kg.
Catedrala a fost impodobita de bolte instelate in partea de interior, avand discurile lacuite in diverse culori, conferind un caracter special interiorului catedralei. Turnul-clopotnita este zidit in forma patrata si prezinta cate cinci ferestre pe fiecare fata. Intrarea in pronaos se face prin trei usi sculptate care pot fi accesate prin pridvorul inchis. Odata intrat in pronaos, se observa boltile sustinute de cinci coloane realizate din marmura, in forma octogonala. Deosebitele picturi au fost realizate de pictorul Atanasie Demian.
Crestinii care viziteaza acest edificiu religios au ocazia sa vada Moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, aceastea aflandu-se aici inca din anul 1956. In data de 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat mutarea moastelor de la Manastirea Partos la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.
La subsolul lacasului a fost organizata o colectie ce contine peste 3000 de carti bisericesti, 800 de icoane, aproximativ 130 de obiecte bisericesti si 10 artefacte pretioase. Alaturi de acestea se mai gasesc 10 vesminte si un templu, dar si manuscrisele romanesti “Noul Testament de la Balgrad” si “Cazania lui Varlaam”.
Crediciosii care au ocazia sa viziteze orasul Timisoara sunt invitati sa acceseze si alte obiective, precum Domul Romano Catolic, Muzeul Banatului si Palatul Dicasterial, care acum adaposteste sediul Judecatoriei, Tribunalului si al Curtii de Apel de aici.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Romania Turistica
    2010-12-20
    14:18:29

    Orice edificiu care ajuta la dezvoltarea turismului .reprezentand o atractie turistica, merita sa fie promovat!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>