Catedrala Ortodoxa Romana – Arad

catedrala lacas de cult obiectiv religios obiective turistice judetul arad

 

Catedrala Ortodoxa Romana Arad

Catedrala Ortodoxa Romana cu hramurile Sfanta Treime si Sfantul Ierarh Nicolae reprezinta sediul scaunului arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Aradului si prima catedrala construita dupa Revolutia din anul 1989, fiind situata pe Bulevardul Revolutiei nr. 49-53 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflata in apropierea Tribunalului si a Parchetului de pe langa Judecatoria Arad.

Album foto Catedrala Ortodoxa Romana – Arad

Harta zonala Catedrala Ortodoxa Romana – Arad

Descriere Catedrala Ortodoxa Romana – Arad

Datorita faptului ca Vechea Catedrala, si anume Catedrala Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, devenise neincapatoare, s-a ajuns la concluzia ridicarii unei catedrale mai incapatoare si impunatoare. Constructia Catedralei Sfanta Treime din Arad a inceput in anul 1991, cand Parintele doctor Timotei Seviciu, episcopul Aradului a asezat prima piatra de temelie, iar sfintirea ei a avut loc in data de 6 decembrie 2008. Slujba de sfintire a fost oficiata de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, la care s-au alaturat 17 ierarhi membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Preasfintitul Luchian, Episcopul sarbilor ortodocsi din Romania.

Catedrala Ortodoxa Romana din Arad este inalta de 58 metri, fiind proiectata cu o structura de rezistenta deosebita, avand in interiorul cladirii un adapost antiatomic. Constructia ridicata in centrul orasului Arad este placata cu calcar de Podeni, soclul si scarile sunt din granit, iar candelabrele au fost confectionate din bronz masiv. Clopotele au fost aduse de la fabrica Grass Mayer din Innsbruck, Austria, aceasta avand o experienta de peste 400 de ani, privind fabricarea clopotelor. Crucea principala este confectionata din metal, acoperita cu tabla de inox si poleita cu aur de 24 de karate. Pictura interioara a catedralei s-a produs cu ajurorul pictorului bisericesc Catalin Balut din Bucuresti, iar cele 44 de firide din exterior, ce ilustreaza chipuri sfintiilor, au fost realizate din mozaic georgies, de catre profesorul Virgil Moraru din Iasi. La construirea noii catedrale au lucrat si detinuti ai Penitenciarului Arad.

In incinta catedralei se afla la loc de cinste, racla cu particele din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, aceasta fiind confectionata la Monetaria Nationala, iar moastele au fost primite in dar de catre Biserica Papala din Roma.

Catedrala Ortodoxa Romana Sfanta Treime din Arad este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din tara si singura construita dupa Revolutia din anul 1989, fiind una dintre cele mai importante atractii turistice din municipiul Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Casa cu Ghiulele, Crucea Martirilor Unirii, Biserica Rosie, Palatul Andrenyi, Parcul Reconcilierii, Palatul Szantay Lajos, Templul Masonic, Palatul Sarbesc, Muzeul Cofetariei, Palatul Fenyves, Palatul Suciu, Podul lui Traian, Sinagoga Neologa si Complexul Muzeal Arad.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>