Catedrala Romano – Catolica din Arad

catedrala catedrala romano-catolica lacas de cult obiective turistice judetul arad

 

Catedrala Romano-Catolica Arad

Catedrala Romano – Catolica din Arad dedicata Sfantului Anton de Padova, cunoscuta si sub numele de Biserica Minoritatiilor, este un monument de arhitectura si una dintre cele mai importante atractii turistice din Municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, situata pe Bulevardul Revolutiei nr. 96 A, in apropierea Teatrului de Stat Ioan Slavici si a Colegiului Moise Nicoara.

Album foto Catedrala Romano – Catolica

Harta zonala Catedrala Romano – Catolica

Descriere Catedrala Romano – Catolica

Catedrala Romano – Catolica din Arad a fost construita intre anii 1902 si 1904, in stilul architectural eclectic cu elemente renascentiste, clasiciste si baroce, realizata dupa planurile arhitectului Emil Tabakovics. Catedrala a fost ridicata dupa demolarea vechii bisericii baroce, la ordinul minoritailor si a superiorului manastirii, Preotul Csak Cirjek si a fost sfintita in anul 1911, dupa amenanjarea interiorului. Ordinul minoritilor este o ramura a calugarilor franciscani care s-a dezvoltat in zona Europei , in prezent existand doar in Arad si in zona Moldovei.

Lacasul de cult a fost proiectat in forma de nava, avand o lungime de aproximativ 43 de metri si o latime de 17 metri. Intrarea principala este definita de cele patru coloane masive cu capiteluri corintice, iar deasupra intrarii se afla o copie a sculpturii Pieta de Michelangelo, din catedrala San Pietro din Roma.

In partea de sus a sculturii este prezentata o friza cu trei straturi si un citat din evanghelistul Luca: Casa mea este casa rugaciunii si cele trei statui ce il ilustreaza pe Iisus, in mijloc, avand de-o parte si de alt pe Sfanta Maria si Maria Magdalena. Turnul catedralei format dintr-o cupola semicirculara, are o inaltime de aproximativ 56 de metri si gazduieste clopotele lacasului, care au fost turnate in atelierele turnatoriei din Arad, fiind renumita in zona Europei Centrale.

Picturile aflate in interiorul catedralei au fost realizate de catre pictorul aradean Vastagh Gyorgy senior si restaurate de catre nepotul acestuia in anul 1935, iar altarul este realizat din marmura alba, avand pe fundal pictura inspirata din viata Sfantului Anton de Padova. Lumina zilei patrunde, in interiorul lacasului, prin cele 10 vitralii ce contin o tematica specifica crestinismului de rit occidental. Orga aflata in interiorul catedralei contine 40 de registere si 1200 de tuburi fonice, ce realizeaza o acustica deosebita si din acest motiv, biserica organizeaza, ocazional, in colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad, concerte cu tema religioasa.

Slujbele sunt oficializate in limbile maghiara, germana si romana.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Casa cu Mozaic Aurit, Casa cu Ghiulele, Crucea Martirilor Unirii, Catedrala Ortodoxa Romana, Strandul Neptun, Palatul Andrenyi, Parcul Reconcilierii, Templul Masonic, Muzeul Cofetariei, Podul lui Traian si Muzeul Memorial Vasile Goldis.

 

 


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>