Catedrala Romano Catolica – Alba Iulia

alba iulia biserici catedrala catedrale lacas de cult obiective turistice judetul alba

 

Catedrala Romano Catolica

Orasul Alba Iulia se mandreste cu o bijuterie arhitecturala chiar in interiorul cetatii, avand aceeasi vechime ca si Catedrala Notre Dame. In jurul secolului al XI lea a inceput constructia monumentului, iar in secolul al XII lea navele transversale au fost adaugate edificiului.

Album foto Catedrala Romano Catolica

Harta zonala Catedrala Romano Catolica – Alba Iulia

Descriere Catedrala Romano Catolica

Catedrala este o reprezentare a doua stiluri, elementele gotice se impletesc armonios cu cele renascentiste, inspiratia fiind luata din timpurile medievale. Biserica a fost terminata in anul 1291, iar catedrala a suferit numeroase adaugiri de-a lungul timpului.

Constructia este formata din trei nave, un transept care prezinta trei abside semicirculare, doua turnuri in partea de vest si un turn care se inalta peste careu. In timp, catedralei i-au fost adaugate inca doua nave langa transept.
In anul 1242, in urma marii invazii a tatarilor, Catedrala Romano Catolica de la Alba Iulia a fost partial distrusa, aceasta fiind refacuta in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Dupa restaurare, acesta a transformat catedrala in necropola familiei sale, de aceea in interiorul ei se afla sarcofagul acestuia, pe a carui piatra funerara a fost inscriptionat mesajul “s-a stins lumina lumii”. Tot aici se pot observa pietrele de mormant ale unor episcopi si demnitari laici din Transilvania din secolele XIV si XV.

Obiectivul principal care poate fi gasit aici este celebra orga cu 2209 tuburi, care dateaza inca din anul 1877. Picturile si statuile care parca stau martore la evenimentele ce s-au petrecut aici in urma cu sute de ani impodobesc impunatorul edificiu.

Corul gotic se mandreste cu contraforturile sale solide, iar fatada principala prezinta cate un pilastru la fiecare colt, in mijloc aflandu-se un portal deasupra caruia poate fi observata stema episcopului Ladislau Gereb. Desi catedrala cuprinde o imbinare de mai multe stiluri, precum gotic, renascentisc sau baroc, aceasta este privita ca o buna reprezentare a arhitecturii romanice.
In secolul al XVI lea, pe latura nordica, a fost adaugata o capela realizata in stilul Renasterii italiene, iar in perioada cuprinsa intre anii 1718 si 1737 a fost realizata bolta de la intrare si frontonul in forma triunghiulara, impodobit cu trei basoreliefuri si patru statuete de sfinti.

Langa Catedrala Romano Catolica din Alba Iulia poate fi observat un adevarat obiectiv natural, Fagul imparatului, copacul ale carui frunze nu cad niciodata.

Turistii care au ocazia sa viziteze orasul Alba Iulia pot admira numeroase alte atractii din zona, precum cea mai mare cetate din Romania, construita intre anii 1715 si 1738, Cetatea Alba Carolina, sau Muzeul Unirii. Alaturi de Catedrala Romano Catolica, credinciosii mai pot accesa unul din cele mai mari lacasuri sfinte din aceasta zona, Catedrala Incoronarii.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. eduard
    2013-03-29
    10:12:34

    romanii prin 1917 au tras cu tunurile in ea!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>