Cazinoul din Arad

cazino constructie obiectiv arhitectural obiective turistice judetul arad

 

Cazinoul din Arad

Cazinoul din Arad este o cladire aflata pe Lista Monumentelor Istorice ale Judetului Arad, ce deveniste un centru de interes frecventat de lumea mondena a Aradului din perioada La Belle Epoque si este situat langa Parcul Copiilor, pe Bulevardul General Dragalina nr. 27 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana.

Album foto Cazinoul din Arad

Harta zonala Cazinoul din Arad

Descriere Cazinoul din Arad

Cladirea cazinoului a fost construita in jurul anului 1872 in stilul architectural eclectic, cu elemente neoclasiciste si neobaroce, in perioada in care stilul architectural de tip Mica Viena era popular. Toate cele patru fatade ale cladirii ilustreaza pilastri cu capiteluri corintice, care contin o bogata ornamentatie stucco.

Cazinoul din Arad detinea o frumoasa gradina de vara, preferata de clientii sai in perioadele calde ale anului, iar in sezonul rece, perimetrul din fata cladirii era folosit sub forma de patinuar, acesta fiind un puct turistic pentru toti cei care vizitau malul raului Mures si parcurile care se intindeau pana la Palatul Justitiei, precum Parcul Baross, numit astazi Parcul Copiilor si Parcul Salacz, actualul Parc Eminescu. Printre intelectualitatiile aradene ce frecventau cazinoul se numara Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Slavici, primarul Salacz Gyula si actori ai teatrului aradean.

In incinta Cazinoului au avut loc diverse expozitii, printre care si o expozitie agro-industriala, in anul 1890, in cadrul careia Berea Timisoreana a primit distinctia de bronz, iar un an mai tarziu, cateva marci romanesti de bere primesc medalia de argint. De-a lungul anilor, cladirea a functionat drept cazinou, sala de expozitii, sala de evenimente, iar din anul 1990 a ajuns in propietate private si a functionat o perioada ca restaurant si club.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Hodos – Bodrog, Manastirea Bezdin, Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Cenad, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Lacat, Palatul Andrenyi, Palatul Nopcsa, Palatul Justitiei, Casa cu Ghiulele, Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, Aleea Personalitatilor Aradene, Casa cu Mosaic Aurit, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian din Arad, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa din Arad, Catedrala Romano – Catolica, Arcul de Triumf, Palatul Szantay Lajos, Parcul Reconcilierii, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Parcul Natural Lunca Muresului si Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>