Cazinoul din Constanta

cazinou obiective turistice diverse obiective turistice judetul constanta

 

Cazinoul din Constanta

Cazinoul reprezinta o emblema unica in stil frantuzesc, ce marcheaza momente istorice al orasului Constanta. Constructia a fost realizata in anul 1909 si inaugurata un an mai tarziu. Localizata pe faleza Marii Negre, intalnim spre vizitare obiectivele invecinate precum cladirea alba a Statului major al Fortelor navale, Farul Genovez, Statuia lui Mihai Eminescu si renumitul Acvariul Constanta.

Album foto Cazinoul din Constanta

Harta zonala Cazinoul din Constanta

Descriere Cazinoul din Constanta

Cazinoul reprezinta emblema orasului Constanta. Aflandu-se pe faleza Portului Tomis langa impunatorul Far Genovez, pozitionarea ii da o imagine spectaculoasa, cu un interes turistic de vizitare deosebit, avand o deschidere larga spre mare. De asemenea, marimea cladirii si arhitectura stilului ,,art nouveaux’’ redat de arhitectul Daniel Renad contribuie la unicitatea obiectivului conservat de un secol.

Dimensiunea mare a salilor si a terasei, permitea numeroase evenimente organizate in scop de relaxare, precum jocuri de noroc accesate de catre inalta societate dornica de distractie, lectura si conversatie. Initial, in locul actualului cazino, a existat o alta cladire cu destinatie publicului de inalta societate pentru baluri de binefacere, insa realizata din paianta si lemn.

Primul Cazino al Constantei numit Cazin sau Kursaal, a fost ridicat in anul 1880, dupa ce Dobrogea a redevenit provincie romaneasca. Constructia era alcatuita dintr-o sala de dans, doua sali de lectura, pentru ziare si reviste, doua sali de jocuri si celebra ”terasa de pe malul marii”. Terasa era locul preferat de intalnire al marinarilor, turistilor si elitei constantene, deoarece aproape in fiecare seara de vara se organizau baluri, valsandu-se in acordurile muzicii fanfarei militare.

Intaiul Cazino a fost distrus in anul 1891 de o furtuna puternica. Administratia locala a construit o cladire noua, in apropierea actualei locatii. Noua cladire era facuta tot din lemn, sustinuta pe piloni si a fost inaugurata in anul 1893, insa s-a simtit nevoia de o noua constructie mai rezistenta. Astfel iau nastere planurile actualei cladiri a Cazinoului. Initial planurile de constructie au apartinut cunoscutului arhitect Petre Antonescu, care s-a inspirat pentru construirea Cazinoului din traditiile artei romanesti. Viziunea arhitectului roman este schimbata atunci cand Primaria incredinteaza lucrarea arhitectului Daniel Renard, care pledeaza pentru motive decorative ce incarca ansamblul.

Primaria a autorizat in data de 15 martie 1911 jocurile de noroc in incinta, iar localul a fost dotat cu doua mese de biliard si 17 mese rotunde pentru jocurile de carti. In scurt timp, Cazinoul din Constanta a devenit unul dintre cele mai cunoscute cazinouri din Europa, fiind preferat de impatimitii jocurilor de noroc care veneau aici din toate colturile lumii.

Desi in perioada 1985 – 1987 cladirea a fost renovata, iar mobila a fost complet schimbata, astazi Cazinoul arata jalnic, total dezintegrat, fiind in nefolosinta de multi ani. Au fost semnate petitii pentru salvarea sa si autoritatile au promis ca vor face lucrarile de reabilitare necesare. Din pacate, in jurul Cazinoului din Constanta se invart multe interese ale diversilor consilieri locali si al primarului din Constanta, care il mentin in aceasta stare cu intentia de a il vinde sau al inchiria unor persoane mai mult sau mai putin dubioase.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>