Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia

alba iulia cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul alba

 

Cetatea Alba Carolina

Cea mai mare cetate din Romania, Cetatea Alba Carolina a fost construita intre anii 1715 si 1738, ocupand suprafata de 110 ha si avand o constructie impresionanta si impunatoare. Fortareata de tip Vauban a fost costruita pe Dealul Citadelei, in orasul medieval Alba Iulia.

Album foto Cetatea Alba Carolina

Harta zonala Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia

Descriere Cetatea Alba Carolina

Maresalul principe Eugeniu de Savoia a fost cel care a inspirat proiectul, fiind cel care a introdus constructiile de tip fortificatii in Imperiul Habsburgic. Cetatea Alba Carolina avea un rol strategic de aparare, datorita fortificatiei. Alaturi de Ansamblul Brancusi, Castelul Corvinilor, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Iasiul Cultural, Manastirile din Bucovina si Sibiul istoric, cetatea a fost numita una din cele sapte minuni ale Romaniei. In aprilie 1714 a fost trimis planul cetatii la Viena, pentru ca pe 26 aprilie generalul Steinville sa primeasca ordinul de incepere a lucrarilor.

Cetatea Bastionara are 3 linii de fortificatii, desi, in planurile initiale se discuta despre patru linii de fortificatii si una aflata in vecinatea sa. Arhitectul Italian Giovanni Morando Visconti este arhitectul care a proiectat planurile cetatii, la initiativa imparatului Carol VI de Habsburg. Contexul istoric in care se plaseaza constructia cetatii este infrangerea turcilor din anul 1683 si asediul Vienei. Zidurile au fost realizate din caramida, piatra de cariera si din ruinele cetatii care a fost construita inainte pe acest teritoriu, avand la baza 3 metri, iar in varf atingand pana la 1,2 metri. Aspectul impozant este dat de cele sapte bastioane proiectate sa dea un aspect de tip stelat. Cel mai mare bastion, numit Trinitatea, are un blazon incoronat cu mai multe campuri si frunze de acant. Celelalte bastioane au primit de asemenea nume specifice, precum Sfantul Stefan, Eugeniu de Savoia, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta.

In scopul neutralizarii impingerilor de pamant, zidurile au fost sprijinite de contraforturi. Perimetrul total al acestora este de aproximativ 12 km, zidurile atingand inaltimea de 10-20 de metri. Siguranta constructiei era data de santuri de aparare, realizate pe un perimetru de 5 km, cetatea indeplinind rolul de depozit pentru armament si centru militar al Transilvaniei in perioada cuprinsa intre secolele XVIII si XIX.

Monumentele ce pot fi intalnite aici sunt numeroase, insa de o importanta deosebita, precum caponiera, unde, in prezent, putem intalni camerele de garda ale corpului de artilerie si o expozitie cu imagini din timpul in care portile au fost restaurate. Obeliscul ce poate fi regasit aici a fost construit in jurul anului 1937 si a fost inchinat conducatorilor rascoalei din 1784-1785. In memoria martirului Horea a fost ridicata Celula lui Horea. Aducand aminte de locul unde au fost trasi pe roata Horea si Closca, locul de supliciu prezinta detalii despre executie, aici aflandu-se catusele, securea si scaunul de sub spanzuratoare. Alte monumente care pot fi vizitate de turistii care aleg sa studieze Cetatea Alba Carolina, sunt Sala Armelor, Bastionul Sasilor si Platforma de artilerie.

Tot ansamblul cetatii este format din trei sisteme de aparare. Santul interior, cu latimea de 27 de metri este situat intre bastioanele principale si curtinele din linia a doua. Accesul in cetate se facea prin una din cele sase porti realizate in stil baroc, impodobite cu basoreliefuri, care contureaza scene mitologice. Trei porti erau indreptate spre oras, in timp ce celelalte trei erau indreptate spre campul de instructie din vest.
Cetatea Alba Carolina este tot mai des vizitata de turistii straini, reprezentand un important monument pentru vizitare de pe teritoriul tarii noastre. Alte obiective turistice importante ce pot fi observate in aceasta zona sunt Valea Garda Seaca, Muzeul Unirii, Manastirea Ramet si Catedrala Incoronarii.

Patru trasee importante pornesc de la Cetatea Bastionara, Traseul celor Trei Fortificatii, Traseul Eroilor Neamului, Traseul de Nord si Traseul Portilor Cetatii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>