Cetatea Aradului

arad cetati cetati din crisana

 

Cetatea Aradului

Unul din cele mai importante monumente istorice din partea vestica a tarii, Cetatea Aradului, a fost construit pe malul stang al Muresului. Cea care a cerut realizarea acestei constructii care a durat douazeci de ani a fost imparateasa Maria Tereza. A fost realizata in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII lea si a fost numita una din cele mai impresionante fortificatii din aceasta zona.

Album foto Cetatea Aradului

Harta zonala Cetatea Aradului – Crisana

Descriere Cetatea Aradului

Stilul baroc este cel care si-a pus amprenta asupra cetatii, in special asupra portii principale si a cladirilor din interior. Pana in anul 1918 cetatea a fost cunoscuta drept una din cele mai mari inchisori militare care apartineau imperiului austro-ungar. In urma revolutiei din anii 1848-1849, cetatea a fost grav avariata, din cauza maghiarilor care au asediat cetatea si au lansat atacuri asupra orasului timp de noua luni, zilnic.

Cetatea a fost construita cu ajutorul a 1500 de familii care locuiau in jurul zonei unde a fost ridicata. Pentru a se realiza constructia, 168 de case au fost demolate. Imprejurul cetatii au fost ridicate santuri de aparare, aceasta avand circumferina de 3180 metri si o forma stelata hexagonala.

Fortificatia avea un nivel de protectie ridicat, dat de bastioanele de tip cavaler si de cele detasate, care erau flancate de cate doua redute ce aveau guri de tragere pentru artilerie. Numarul total de guri de foc era de 296. Cazematele cu brizura erau asezate la un nivel inferior si santul de aparare avea posibilitatea de alimentare din apele Muresului.

Camuflajul acestor fortificatii era format din iarba si pamant. Trei corpuri principale alcatuiesc Cetatea Aradului. Corpul comandamentului era inzestrat cu o curte interioara si un etaj, loc in care a fost gazduit si Muzeul Regimentului 33 Infanterie pana in anul 1919. Tot aici putea fi intalnit si un lacas de cult, o biserica in stil baroc, dar si un spital, ce apartineau de Corpul garzii.
Printre figurile importante care au fost inchise in cazematele cetatii, locurile care erau folosite pe post de inchisori au fost Horea, Closca si Crisan, revolutionarul pasoptist Eftimie Murgu si ofiteri din armata republicana ungara.

Cetatea de tip Vauban este detinuta acum de Ministerul Apararii si adaposteste in prezent o unitate militara. Unitatea militara organizeaza “Zile ale portilor deschise”, prilej prin care curiosii pot vizita acest loc, unde Batalionul 191 Infanterie isi are cazarma.
Pretul de constructie al cetatii realizata din caramida arsa dupa planurile comandantului Ferdinand Philipp Harsh a fost de peste 3 milioane de florini. Dupa finalizarea constructiei si alaturarile diferitelor unitati militare, Aradul a fost considerat un important centru militaro-politic, insa, incepand cu secolul al XIX lea, aceasta a devenit o simpla cazarma.

In zona Aradului mai pot fi vizitate si alte cetati, printre care una din cele mai vechi din intreaga tara, Cetatea Soimos, aflata la contactul dintre Culoarul Muresului si Muntii Zarand si Cetatea Dezna, atestata documentar pentru prima data in anul 1318. Cetatea Siria, o alta atractie turistica, a fost ridicata in secolul al XIII lea in scopuri de aparare. Orasul Arad poate fi accesat prin intermediul drumurilor europene E68 si E671.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>