Cetatea Argamum – Tulcea

cetate greceasca cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul tulcea sit arheologic

 

Cetatea Argamum

Cetatea Argamum, este de origine greco-romana fiind faurita de colonistii greci sositi pe aceste meleaguri din Asia Mica, aproximativ la jumatatea sec. VII, amplasata in Comuna Jurilocva, judetul Tulcea, pe malul Lacului Razim, pe Capul Dolosman. In antichitate, Cetatea Argamum a aparut cu numele de Orgame reprezentand prima asezare atestata de un izvor scris (Hekataios Milesius). Cetatea Argamum in prezent se identifica in peisajul apropiat dominand doar prin prezenta unor ruine si a catorva elemente componente ale cetatii: o poarta, zidul de aparare, cateva strazi, basilici paleocrestine sau valuri de pamant.

Album foto Cetatea Argamum

Harta zonala Cetatea Argamum – Tulcea

Descriere Cetatea Argamum

Cetatea Argamum cetate anterioara Histriei este prima asezare de pe teritoriul tarii noastre mentionata in documentele scrise antice (sfarsitul secolului VI a.C.). Cercetarile arheologice intreprinse aici au marcat prezenta unor urme de locuire inca din epoca bronzului. Alaturi de Insula Bisericuta, aflata in imediata apropiere, Cetatea Argamum este unul dintre cele mai importante obiective turistice din nordul Dobrogei. Accesul catre Cetatea Argamum se realizeaza pe drumul E87 de la Tulcea catre Constanta, intersectia rutiera “Doua Cantoane” la stanga, spre Jurilovca; din Jurilovca, spre est, existand si indicator in acest sens. Turistii care ajung pe aceste meleaguri raman placut surprinsi de frumusetea locurilor si de peisajul zonei.

In 1926 Paul Nicorescu a demarat cercetarile arheologice, insa in 1932 acestea au fost abandonate si intreaga munca de recuperare a vestigiilor a fost irosita. Incepand cu anul 1965, sub conducerea Mariei Coja au fost reluate cercetarile. Din 1975 i s-au alaturat membri ai Muzeului Tulcean, astfel incat s-a ajuns la alcatuirea echipei actuale, condusa din 1985 de Mihaela Manucu Adamesteanu. In prezent, Cetatea Argamum se intinde pe aproximativ 2 ha jumatate fiind prezente marcant urmele edificiilor epocii romane.

Sapaturile arheologice realizate in perioada 1975-1999 au avut drept rezultat redegajarea unor monumente identificate in cursul sapaturilor interbelice (Poarta de Vest, Poarta Mica si Poarta cu turn de pe latura de sud a fortificatiei romano-bizantine, bazilica mica) si, in acelasi timp, au tins spre cercetarea zonelor din proximitatea acestora, in vederea conturarii unor insule caracteristice pentru anumite etape (greaca, romana, romano-bizantina) ale evolutiei locuirii in acest centru urban antic.

Situl arheologic este atragator si prin amplasamentul intr-un sit natural deosebit, aflat deja in sfera Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Remarcam aici falezele erodate ale Razelmului care ofera un peisaj grandios si posibilitatea organizarii unor plimbari in circuit deasupra malului si pe langa apa.

Pe langa peisajul unic arheologic, zona Capul Dolosman, unde se afla Cetatea Argamum, beneficiaza de un peisaj de exceptie, fapt ce-i poate creste atractivitatea turistica


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. nicolae
  2014-01-05
  17:37:42

  Am fost cand inca nu se efectuasera sapaturi .Peisajul este extaordinar,Insula bisericutei, ,o limba de nisip pentru plaja si campare,Dar se pare ca acum sunt restrictii impuse de Regie.

   
 2. admix
  2012-07-04
  17:25:13

  O zona plina de istorie, peisaj ce-ti taie rasuflarea

  Un filmulet cu vedere din aer:
  youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=SXNHaH9k7Uk

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>