Cetatea dacica Banita

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul hunedoara

 

Cetatea Dacica Banita

Cetatea Dacica de la Banita este una dintre cele sase fortarete dacice din Muntii Orastiei si este situata in localitatea Banita, judetul Hunedoara, la aproximativ 11 km de municipiul Petrosani.

Album foto Cetatea Banita

Harta zonala Cetatea Banita – Hunedoara

Descriere Cetatea Banita

Cetatea Dacica de la Banita a fost descoperita intre anii 1961-1962, in urma sapaturilor sistematice facute in acea zona. Accesul este permis numai pe latura de nord (calea ferata SimeriaPetrosani) din cauza stancii izolate cu pante foarte abrupte.

In urma sapaturilor, au fost descoperite si doua ziduri, de mari dimensiuni, construite in stilul murus dacicus (metoda de constructie a zidurilor dacice).

Cetatea dateaza de pe vremea lui Burebista, rege al geto-dacilor in 82 i.Hr, intemeietorul statului dac. A fost refacuta pe vremea lui Decebal (regale Daciei, 87-106 d.Hr) si distrusa in timpul razboaielor daco-romane (101-102 d.Hr). Aceasta a fost constuita cu scop militar, cuprinzand ziduri de incinta, tunuri, platforme de lupta si valuri de aparare, iar sarcina acesteia era de a bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia.

Ruinele Cetatii Dacice de la Banita fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din Romania.

Alte atractii turistice importante ale zonei Pestera Ulciorului, Rezervatia naturala Dealul si Pestera Bolii, Cheile Banitei si Cascada Sipotului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. marinu
  2012-04-30
  19:34:10

  perfect de acord cu tine.dar eu trebuie sa ajung o data acolo sus, mai ales ca nu stau departe, dar, sincer, nu stiam nimic de aceasta cetate, deci lipsa de informare isi spune cuvantul

   
 2. tomescu teofan emilian
  2012-01-05
  12:12:30

  Ba sa nu amenajeze nimic .or distrus destule vestigii istorice prin amenajare.O ruina adevarata spune mult mai mult decat o cladire restaurata aiurea.Singurul lucru pe care pot sa-l faca ii sa aiba grija sa nu intre cautatorii de comori p-acolo.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>