Cetatea Batca Doamnei – Piatra Neamt

batca doamnei cetati cetati din moldova obiective turistice judetul neamt piatra neamt

 

Cetatea Batca Doamnei

Cetatea Batca Doamnei, cunoscuta pe vremuri si sub numele de Cetatea Dacica Petrodava, se numara printre cele mai vechi monumente istorice pastrate pana in prezent in regiunea judetului Neamt. Ruinele fostei cetati de altadata se gasesc la o altitudine de aproximativ 457 metri, pe o colina localizata in partea sud estica a Orasului Piatra Neamt, la o distanta de aproximativ 4 km, cunoscuta sub denumirea de Muntele Batca Doamnei.

Album foto Cetatea Batca Doamnei

Harta zonala Cetatea Batca Doamnei – Piatra Neamt

Descriere Cetatea Batca Doamnei

Dupa muntele de aici si-au preluat numele atat cetatea, cat si Lacul Batca Doamnei, ce a luat nastere aici in urma amenajarii hidroelectrice de pe Raul Bistrita.

In vremea sa de glorie, aceasta fortificatie identificata ipotetic cu Cetatea Dacica Petrodava despre care vorbea geograful Ptolomeu, reprezenta un importat punct de aparare. Aceasta era localizata intr-un punct strategic si se presupune ca facea parte, impreuna cu Cetatea de pe Dealul Cozla si Cetatea Calu de pe Piatra Soimului dintr-un sistem mai dezvoltat de aparare, al carui tol era acela de a supraveghea intreaga zona a Vaii Bistritei. Localizata intr-o zona prapastioasa, cu pante ce coboara fix spre apa, cetatea era accesibila doar prin partea sudica, pe unde se urca pe un drum improvizat.

Apreciata drept una dintre cele mai interesante fortificatii de pe vremea dacilor, ce ofera chiar si in prezent un potential semnificativ de cercetat arheologilor ce incearca inca sa dezlege mistere legate de istoria acestei fortificatii, a locuitorilor acesteia si a culturii lor. Primul cercetator caruia i se datoreaza meritul de a descoperi vestigiile arheologice ale fostei cetati este carturarul Constantin Matasa, cel ce a fondat de altfel si Muzeul de Istorie al Orasului Piatra Neamt. In urma unor scurte cercetari efectuate aici, in anul 1928 au fost descoperite aici elemente ale culturii Cucuteni, specifica epocii neolitice sau ale epocii bronzului. Mai tarziu, in anul 1957, alte cercetari desfasurate aici au demonstrat ca au existat doua faze de locuire ale acestei zone, ultima fiind incadrata in timp undeva in perioada timpurie a Evului Mediu, in secolele XIII – XIV. Pe langa aceste elemente de cultura materiala considerate ca apartinand uneia dintre cele mai vechi civilizatii europene, au fost scoase la iveala aici si ruinele fostului centru de aparare, dar si ramasite ale unor obiecte de ceramica de origine dacica, unelte, arme, podoabe si alte importuri de origine romana si greceasca.

Pe langa importanta istorica si arheologica de necontestat a Cetatii Batca Doamnei, un alt aspect ce atrage atentia turistilor asupra acestui loc este reprezentat de peisajele incantatoare asupra Orasului Piatra Neamt si a imprejurimilor ce pot fi admirate de aici. Spectacolul incredibil oferit aici de natura reprezinta de asemenea un punct de atractie si pentru cei pasionati de fotografie, aici putand fi surprinse panorame incantatoare.

In ceea ce priveste obiectivele turistice ce pot fi vizitate in imprejurimi, acestea sunt diverse, printre locurile ce pot fi vizitate atat in oras, cat si in imprejurimi, numarandu-se: Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de Istorie, Muzeul memorial Calistrat Hogas, Curtea si Biserica Domneasca, Muntele Cozla, Partia de Ski Cozla, Lacul Pangarati sau Manastirea Bistrita.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>