Cetatea Callatis

cetate greceasca cetati harta obiective turistice judetul constanta vrdoma

 

Cetatea Callatis

Fosta Cetate Callatis, pe locul careia se gaseste in prezent Orasul Mangalia, reprezinta o veche cetate greceasca, intemeiata de colonistii instalati aici din Heracleea Pontica, in perioada secolului al IV-lea. Aceasta asezare se numara printre cele mai vechi de pe plaiurile mioritice, fiind apreciata de-a lungul istoriei pentru evolutia sa sociala, economica, politica, dar si culturala.

Album foto Cetatea Callatis

Harta zonala Cetatea Callatis

Descriere Cetatea Callatis

Callatisul a luat fiinta la malul Marii Negre si s-a dezvoltat dupa modelul cetatilor state grecesti, pe locul unei asezari mult mai vechi, construita de traci, cunoscuta sub numele de Acervetis sau Cerbetis. Numele cetatii a fost inspirat, cel mai probabil, de la cel al Paraului Cales, care uda pamanturile Heracleei.

Dintre toate cetatile ridicate de greci de-a lungul tarmului pontic, printre care se numara si Tomis (Constanta de astazi) si Histria, Cetatea Callatis a cunoscut cea mai rapida evolutie, sustinuta de cultura cerealelor si de comertul maritim, care au asigurat resursele necesare dezvoltarii cetatii. Un avantaj important a fost reprezentat si de pozitia geografica a cetatii, care se bucura de o larga iesire la Marea Neagra, de accesul la actualul Lac Mangalia, dar si de o pozitie favorabila din punct de vedere militar. Cetatea a fost inconjurata de ziduri masive, in interiorul carora au fost puse bazele numeroaselor monumente, edificii istorice sau temple.

Regiunea Cetatii Callatis a reprezentat de-a lungul timpului un important centru de interes pentru arheologi, fiind desfasurate aici numeroase cercetari. Cele mai semnificative vestigii ce au apartinut vechiului Callatis sunt un zid ce dateaza din epoca romana tarzie si o basilica ce dateaza din secolul al V-lea, despre care se stie ca este opera de arta a unui sirian. La fel de importante sunt si elementele de urbanism identificate, reprezentative pentru specificul civilizatiilor bizantine si romane sau singurul papirus din Romania gasit aici. O mare parte din descoperirile arheologice sunt adapostite de Muzeul de Arheologie Callatis.

De-a lungul vremii, Cetatea Callatis a fost supusa numeroaselor asedii in partea popoarelor vecine, cel mai puternic dintre toate fiind reprezentat de dominatia macedoneana asupra acestui teritoriu, care a durat 5 ani, lasandu-si amprenta asupra cetatii. Eliberata in anul 281 I.Hr, cetatea s-a refacut destul de repede, cunoscand o prosperitate fara egal in timpul perioadei romane, sub conducerea imparatilor Diocletian, Constantin cel Mare, Anastasius si Iustinian.

In ceea ce priveste evolutia de-a lungul cursului istoriei a Callatisului, un aspect ce nu merita ignorat este reprezentat de viata culturala in cetate, aici traind numerosi invatati ai acelor timpuri, precum filozoful Heraclid, geograful Demetrios din Callatis, dramaturgul Istros din Callatis, Satyros, autor al “Vietii lui Euripide“.

Evolutia infloritoare a Callatisului, una dintre cele mai prospere cetati de pe intreaga intindere a Pontului Euxin, a fost curmata in a doua jumatate a secolului al V-lea d.Hr, o data cu invazia avarilor. Din falnica cetate de odinioara a ramas in urma, cu un aspect parasit, o simpla asezare portuara. Pe locul acesteia a luat fiinta actuala asezare Mangalia, iar aproape de faleza Plajei Mangalia mai pot fi inca vazute ruinele fostelor ziduri de incinta ale cetatii. Numerosi arheologi sunt convinsi de faptul ca cea mai mare parte din cetatea antica s-a scufundat, gasindu-se in prezent pe fundul Marii Negre, ei incercand in acest sens sa obtina sprijin material pentru a-si continua cercetarile si a scoate la iveala orasul din adancuri.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>