Cetatea Calnic

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul alba

 

Cetatea Calnic

Cetatea de la Calnic, se afla in satul cu acelasi nume, din judetul Alba, fiind la o distanta de 29 de km de Alba Iulia si 14 km de Sebes. Tinandu-se cont de vechimea, sau chiar de frumusetea acestui vestigiu, cetatea a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO.

Album foto Cetatea taraneasca Calnic

Harta zonala Cetatea taraneasca Calnic – Alba

Descriere Cetatea taraneasca Calnic

Denumirea asezarii Calnic este mentionata inca din secolul XIII. Se pare ca numele ar proveni de la Kal, respectiv Kalinik, din limba slava, insemnand “lut”, sau “din lut”. Acest nume ar fi fost preluat ulterior si utilizat atat de comunitatea romana, cat si maghiara, si intr-un final de catre comunitatea sasilor. Totusi, dupa alte opinii, numele de Calnic, ar proveni de la Chyl de Kelling (in germana satul este intitulat Kelling), nobil ce ar fi ordonat construirea donjonului cetatii, in perioada secolului al XIII-lea, pe care il folosea drept locuinta.

Oricare ar fi istoricul denumirii, un fapt pare cert, si anume perioada construirii cetatii este datata la mijlocul secolului al XIII-lea. Avand in vedere evolutia cetatii, se pot remarca trei etape distinctive: perioada in care cetatea apartinea familiei nobiliare Kelling, perioada in care aceasta era detinuta de comunitatea saseasca si perioada de restaurare a cetatii, intre anii 1962 – 1964.

Intr-o prima etapa, arhitectura monumentului era constituita pe baza donjonului, sub forma de turn, in plan rectangular, inconjurat de ziduri de aparare, in format oval. In zona fortificatiei mai erau construite doua turnuri de aparare si de observatie, atat la nord, unde se pare ca se gasea si un pod mobil (avand sistem de ridicare bazat pe lanturi), cat si la sud. Specific perioadei medievale si stilului romanic, predominant inca in Europa la acea vreme, zidurile cetatii erau inconjurate de un sant, de 3 metri adancime si 10 metri latime, umplut cu apa, deservind ca un suplimentar mod de aparare impotriva pangaritorilor. O alta unitate a constructiei, era capela, construita tot in timpul in care cetatea a apartinut de familia nobiliara. Capela a fost datata in perioada lui Bela al IV-lea, cu ajutorul unor monede descoperite.

Donjonul, ce este oferit spre vizitare astazi, ar fi fost ridicat in perioada anului 1272, intitulat ulterior Turnul Siegfried. Acesta este constituit dintr-o pivnita, amplasata la nivelul inferior, dupa care se succede etajul superior, al locuintei. Se remarca pivnita si primul etaj, avand tavanul constituit din cate o bolta, semn distinctiv al influentei arhitecturii romanice. In sala principala a primului etaj, se gaseste si astazi semineul, la care se adauga descoperirea unor ramasite din fostele cahle (placi de teracota, utilizate la construirea sobei, si a cosului sobei, prin care fumul putea iesi in tinda caselor). Un alt detaliu al arhitecturii donjonului ar fi bifora  de la primul etaj. Aceasta este un tip de fereastra, construita din piatra profilata, ce apare la majoritatea constructiilor medievale din spatiul transilvanean, marcand trecerea de la arhitectura romanica la cea gotica.

Intr-o a doua etapa, intre secolele al XV-lea, respectiv al XVI-lea, are loc o schimbare a proprietarilor cetatii, aceasta fiind vanduta comunitatii sasesti. Sub conducerea sasilor Cetatea Calnic sufera o serie de modificari de ordin arhitectural si functional, adaptand vechea cetate la noile sisteme de aparare, utilizand armele de foc. Asadar s-a construit un nou zid in forma de potcoava, donjonul a fost inaltat cu inca un etaj, s-a construit o noua capela, pe fundatiile unei constructii mai vechi, iar de-a lungul zidurilor de aparare s-au construit camari pentru provizii.

In ultima etapa de modificari, Cetatea Calnic este restaurata de catre Directia Monumentelor Istorice din Romania, intre anii 1962 – 1964. Restaurarea, a dus la oportunitatea unor sapaturi arheologice, datorita carora noi descoperiri ies la iveala. Asadar echipa de arheologi, descopera ferestre in formatul goticului secolului al XIII-lea, urme ale goticului timpuriu, manifestat in Transilvania mediavala.

In momentul de fata exista sali expozitionale, amenajate pentru vizitatori, iar cladirea in sine este intr-o forma de buna conservare. In sat exista oportunitati de cazare peste noapte la pensiuni, de la 2 la 3 stele, la preturi specifice acestor unitati de cazare.

In aproprierea Cetatii Calnic, se gaseste Casa Parohiala Evanghelica, de unde se poate merge mai departe, la Biserica din Deal. Casa Parohiala gazduieste intruniri, sau spectacole, asa cum si incaperea principala a donjonului gazduieste expozitii, auditii, sau spectacole cultural-artistice.

Accesul pentru vizitarea Cetatii Calnic se realizeaza fie dinspre Sibiu, fie dinspre Alba Iulia, in ambele cazuri urmandu-se drumul E81. Dinspre Alba Iulia, se merge initial spre Sebes, pentru ca mai apoi sa se continue calatoria spre Sibiu. In preajma indicatorului spre stanga, spre localitatea Cut, apare un alt panou, orientand calatorii de data aceasta spre dreapta, catre satul Calnic. Venind dinspre Sibiu, se respecta aceleasi indicatii, cu exceptia faptului ca, acum, indicatorul spre Calnic se va situa pe partea stanga. Odata ajunsi in satul Calnic, vizitatorii, vor fi usor indrumati spre Cetatea Calnic de catre indicatoare, iar in dreptul monumentului acestia pot gasi chiar un spatiu pentru parcare.

Evident, daca ar fi vorba sa se includa vizitarea Cetatii Calnic in cadrul unui traseu turistic, se poate porni cu vizitarea Sibiului (Muzeul Brukenthal, Muzeul Satului Astra, Muzeul de Locomotive cu Abur, catedralele, sau bisericile, Centrul Istoric, etc), pentru ca mai apoi sa se continue drumul spre Sebes, cu o oprire la Cetatea Calnic, fiind urmata de Sebes in sine (Biserica Evanghelica), apoi de orasul Alba Iulia (Catedrala Romano-Catolica, Sala Unirii, Cetatea Alba Iulia, Catedrala Reintregirii, Obeliscul lui Horia, Closca si Crisan, etc.). Asadar, Cetatea Calnic are pe langa avantajul unei bune conservari a unei arhitecturi medievale transilvanene si avantajul de a fi inclusa in Patrimoniul Unesco, alaturi de beneficiul de a se situa aproape de alte obiective turistice din Transilvania, putand face parte dintr-un traseu turistic organizat, sau personal.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Adrian
    2011-04-15
    07:58:17

    O mica corectare.Calnic e in judetul Alba,nu Sibiu.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>