Cetatea Colt

cetati cetati din transilvania harta obiective turistice judetul hunedoara

 

Cetatea Colt

Cetatea Colt sau Castelul din Carpati se gaseste intr-o pitoreasca zona de la marginea Muntilor Retezat, in tinutul incarcat de istorie si legende al Tarii Hategului, pe un versant din apropierea Satului Suseni din Localitatea Rau de Mori, o asezare populata in vremuri stravechi de cneji romani.

Album foto Cetatea Colt

Harta zonala Cetatea Colt – Hunedoara

Descriere Cetatea Colt

Renumele acestei batrane cetati din Retezat se datoreaza in special faptului ca aceasta a reprezentat o sursa de inspiratie pentru cunoscuta carte a lui Jules Verne, Castelul din Carpati. Povestile spun ca nu numai aceasta falnica si semeata constructie i-ar fi atras atentia acestui mare scriitor al literaturii universale, ci si o tanara romanca din Homorod, de care se pare ca Jules Verne a fost indragostit.

Ctitorita de catre Cneazul Candea, botezat ulterior, dupa trecerea sa la religia catolica, Kendeffy, inca din timpul secolului al XIV-lea, Cetatea Colt se numara printre multe alte monumente istorice aflate in prezent in ruina. Datorita constructiei in sine, dar si a istoriei pe care o poarta in spate, Cetatea Colt ar fi putut sa faca parte fara indoiala dintre cele mai cunoscute atractii turistice ale judetului Hunedoara, precum Castelul Corvinilor, insa trecerea timpului si nepasarea si-au spus cuvantul, din constructia de odinioara ramanand astazi doar zidurile ruinate.

Exista totusi, la o distanta de aproximativ 20 de km de Hateg, pe drumul national DN68, ce duce spre Parcul National Retezat, un indicator ce ii indruma pe trecatori catre Cetatea Colt, ale carei ziduri sunt vizibile chiar de la poalele colinei.

Desi drumul pana sus, la cetate, este destul de anevoios, privelistile si linistea specifica acestei superbe zone de munte merita tot efortul. Sus, dupa zidurile cetatii se poate admira lacul artificial acumulat dupa Barajul Gura Apei, de pe Raul Mare. Foarte aproape de Cetatea Colt se gaseste si Complexul de Ski Rausor, unde hunedorenii sosesc cu mic cu mare in perioada sezonului rece.

Cei ce ajung pe aceste pitoresti plaiuri hunedorene pot vizita si Manastirea Colt, situata tot in Satul Suseni, aceasta numarandu-se printre cele mai vechi lacasuri monahale din tara noastra, ctitorita inca din anul 1310.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>