Cetatea Dacica Costesti – Hunedoara

cetati cetati din transilvania

 

Cetatea Dacica Costesti

In Costesti, sat din comuna Orastioara de Sus (jud. Hunedoara), unde, pe dealul numit Cetatuia, la alt. de 561 metri, se afla una dintre cele mai insemnate cetati dacice din ultimele doua secole dinainte de cucerirea romana si anume Cetatea Dacica Costesti. Fortificatia acesteia consta dintr-un val de pamant cu palisada, lat la baza de cca. 6-8m si cu o inaltime de 2-2,50 metri, care proteja partea superioara a dealului, platoul si terasele.

Album foto Cetatea Dacica Costesti

Harta zonala Cetatea Dacica Costesti – Hunedoara

Descriere Cetatea Dacica Costesti

Cetatea Dacica Costesti obisnuia as fie resedinta unora dintre regii geto-daci. Aceasta se afla la intrarea in valea apei Gradistea. Cetatea a fost devastata pe timpul primului razboi daco-roman, din anul 102 p. Chr., fiind refacuta, iar apoi din nou si abandonata in anul 106 p. Chr., cand Dacia a fost cucerita de romani. Ruinele au folosit pe post de cariera de piatra in scopul construirii castrelor. Dealul Cetatuia, alaturi de aceasta cetate sunt un loc de paza extrem de important, avand vedere la mare distanta, prin plasarea chiar la intrarea in masivul stancos al Muntilor Sureanu, loc in care Apa Gradistei se ingusteaza brusc.

Asa cum din hrisoavele istorice razbat informatii despre Costesti, ca fiind primul avanpost militar de aparare, tot asa din izvorul spiritualitatii orale dacice se aud si acum ecourile de “prim pas in devenirea si pregatirea spirituala dacica”. Costesti este primul avanpost, este scoala primara a educatiei spirituale de tip ezoteric pe care au dezvoltat-o protodacii si mai apoi dacii. Cetatea Costesti la fel ca si toate celelate cetati dacice din complexul spiritualo-militar dacic, este continuatoarea, pastratoarea si educatoarea traditilor si cunoasterii ezoterice protodacice, dacice; si mai cunoscut noua dar mai veche totusi, a academiei de spiritualitate Dacica, continuatoarea invatamantului si cunoasterii civilizatiei stelare, divine care a functionat pe aceste locuri inca de pe timpul cand muntele cunoasterii – Meru – era activ si nu s-a prabusit.

Varful colinei a fost amenajat de catre constructorii daci in terase, rezultand astfel un platou de forma elipsoidala pe care au fost dispuse elementele de aparare: santuri si valuri de aparare intarite cu palisade, ziduri de piatra cu turnuri la extremitati, turnuri de veghe. In interiorul locului bine aparat, se urca pe o scara monumentala care este marginita de un zid, ce conduce spre platou si spre unul din turnurile-locuinta. Celelalte trei turnuri erau izolate si obisnuiau sa vegheze asupra drumului de acces si asupra sanctuarului. Puteau fi gasite aici patru sanctuare, de forme rectangulare, ce prezentau tamburi din calcar si coloane realizate in lemn. Cisternele de apa care au fost gasite aici erau esentiale pentru supravietuirea aparatorilor, una din ele gasindu-se in interiorul zonei fortificate, iar cea de-a doua la exteriorul acesteia.

Cetatea Dacica Costesti este un important punct in istoria geto-dacilor. Aceasta este cea dintai cetate care a fost inaltata dupa o planimetrie si o tehnica noua de influenta elenistica. A pastrat totodata si din elementele ale sistemului vechi de fortificare, precum santuri si valuri de pamant. Cetatile din aceasta zona prezentau un unic sistem de anuntare vizuala ce oferea posibilitatea de a se vedea intre ele doar din anumite puncte. Planul constructiei cetatilor dacice se facea prin legea piramidei, lege respectata la fiecare constructie. Pentru construirea cetatilor si a sanctuarelor, dacii s-au folosit de cunostintele pe care le aveau in domeniul astronomiei, matematicii, ingineriei precum si de stiintele spirituale pe care magii daci le predau celor meniti si care invatau la Academia de spiritualitate din Carpati, tehnici speciale care permiteau modificarea si transformarea matricei materiei dupa trebuinta si utilitate.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. misa
  2012-08-18
  18:11:18

  cata cunoastere aveau pe atunci.............,suntem un popor destept asta e drept dar nu ne lasa altii sa exploatam la maxim cunoastere si resursele pe care le detinem.din totdeauna au vrut sa ne stearga ca si natie de pe harta lumii,dar am dovedit ca suntem un neam de luptatori si ca radacinile noastre sunt prea puternice infipte in pamant si nu vor avea sorti de izbanda nicand.

   
 2. Pavel
  2012-03-31
  12:38:30

  Ok, super interesant! Cum se ajunge? (ca si neproprietar de autoturism )

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>