Cetatea Dezna – Arad

cetati cetati din crisana obiective turistice judetul arad

 

Cetatea Dezna

Cetatea Dezna este situata in judetul Arad, la poalele Muntilor Codru Moma, aflandu-se la confluenta dintre raurile Moneasa si Sebis. Ceatea a fost parte din sistemul de aparare din vestul Transilvaniei. Cetatea dateaza din secolul al XIII lea, fiind ridicata in centrul unui cnezat romanesc.

Album foto Cetatea Dezna

Harta zonala Cetatea Dezna – Arad

Descriere Cetatea Dezna

Cetatea Dezna a avut o deosebita importanta in perioada dintre secolele XVI si XVII, cand avea rol in sistemul de aparare al Transilvaniei, in special dupa caderea Inelului in mana turcilor. Acest lucru a determinat intarirea structurii cetatii, in special al bastionului din partea nord-estica. In aceasta perioada au fost adaugate ziduri paralele fata de cele vulnerabile, intarirea fiind facuta din piatra de stanca, piatra de rau si caramida. In urma acestor modificari, Cetatea Dezna a mostenit un aspect renascentist, ducand cu gandul la Cetatea Soimos. Aceasta a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1318, an in care a fost transformata in resedinta regala sub Carol Robert de Anjou. Timp de douazeci si doi de ani, intre 1574 si 1596 a fost sub dominatie turca, iar dupa a doua cucerire turca din anul 1658 cetatea a inceput sa se ruineze si sa dispara ca fortificatie.
In anul 1574, cetatea a fost pierduta, urmand ca in anul 1596 sa fie recucerita de ardeleni, iar in anul 1599 sa intre sub stapanirea lui Gaspar Kornis, cel care l-a ajutat pe domnitorul Mihai Viteazul sa treca pe aici inspre Praga. In special in perioada 1601-1658, cetatea a fost cucerita de un numar mare de stapanitori, fiind donata lui Marcu-Cercel Voda in anul 1619 de catre principele Gavril Bethlen.
O legenda cunoscuta care face referire la cetate este cea conform careia turcii obisnuiau sa adune aici mai multe fete, destinate haremului unui sef militar. Una din fete a reusit sa se furiseze si sa ajunga in depozitul de pulbere, caruia i-a dat foc, acest lucru determinand explozia cetatii. Cercetatorii nu exclud posibilitatea aceasta, avand in vedere ca au fost descoperite dovezi potrivit carora cetatea a fost distrusa prin explozie. In prezent mai exista trei ziduri importante si se pot distinge urmele celorlalte ziduri, conturul curtii si fragmente din santurile cetatii, insa, aceastea doar amintesc de ceea ce era cetatea in perioada ei de prosperitate.

Cetatea Dezna se afla la altitudinea de 390 de metri, pe drumul dintre Sebis si Moneasa, la 8 km de Moneasa si 12 km de Sebis. Din Moneasa, trecand peste culmea Ozoiului, urmand traseul de aproximativ trei-patru ore marcat cu banda galbena se poate ajunge la Cetatea Dezna.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. I.tenti
    2011-02-06
    23:30:00

    ..M-am nascut si mi-am petrecut copilaria aici pe aceste plaiuri,minunate,(aici traiesc si in prezent), povestirile si legendele auzite dela cei din jurul meu, m-au facut sa indragesc,cu multa daruire si patima, aceste locuri !.De peste 7 deceni vin aici,de multe ori,in fiecare an,incepand cu luna mai,cand este inflorit liliacul, ( aici infloreste cu 6-8,zile mai repede ca jos,in vale )..De aici de langa zidurile seculare ale -CETATI - se deschide ,in fata ochilor,o priveliste deneuitat,- privind spre, orizont,spre sud-vest se observa sirul de muntii, ai Zarandului..Tot acolo,spre apusul soarelui,se afla seculara - CETATE SIRIA - ( 75 km.distanta ) si care nu se poate vedea deaici,cu ochiul liber !.Legenda spune caci ; legatura dintre aceste doua Cetati se facea cu cai nazdravani si cu calareti bine instruiti si care i-si luau zborul , de pe platoul de alaturi ,de ori cate ori era nevoie !..Jos in vale,dela Est spre Vest ,se afla localitatea - DEZNA - care incepand cu a doua jumatate a secolului - xx -a cunoscut o tot mai mare realizare,in mai multe domenii,mai ales in dezvoltarea turismului !.Peste 80 la suta dintre casele vechi ,au fost inlocuite cu altele noi !. Au luat fiinta diferite obiective turistice,dupa cum urmeaza ; Hanul Pescaresc Cetatea Dezna.A fost construit in 1970, ( din initiativa conduceri Statiunii Moneasa )Spitalul de Recuperare Neuromotorie... Un foarte prestigios punct turistic se afla pe fosta vatra a targului - FLORIA TOUR - dispune de spatii de cazare,cantina,bazin de strand,teren de sport , etc...Privind de aici de sus de langa aceste ziduri seculare,vad o asezare ( cu oameni buni si harnici ) in plina dezvoltare si care,zi de zi devine tot mai frumoasa !..Cine vine aici,cu greu se v-a putea desprinde de aceste locuri !..

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>