Cetatea din Saschiz – Mures

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul mures

 

Cetatea Saschiz

Cetatea taraneasca din Saschiz este situata intr-o zona strategica de mare importanta din judetul Mures. Este un obiectiv turistic des accesat in aceasta zona, la a carui constructie au luat parte sapte sate din imprejurimile Saschizului, dintre care enumeram Cloasterf, Archita, Daia si Crit.

Album foto Cetatea din Saschiz

Harta zonala Cetatea din Saschiz – Mures

Descriere Cetatea din Saschiz

Cetatea taraneasca Saschiz a ramas pana in ziua de astazi un punct de vizitare reprezentativ pentru localitatea Saschiz. Construita in secolul al XIV lea, cetatea a fost ridicata in scopul protejarii locuitorilor de aici si din localitatile invecinate de invadatori.

Spre deosebire de celelalte cetati construite in apropiere, care se afla in jurul asezarii, Cetatea Saschiz a fost realizata in stil german, fiind opera comunitatii germane de aici.

Potrivit unei inscriptii aflate pe zidul din partea de nord-vest a cetatii, constructia a inceput in jurul anului 1347, realizata in stilul trecerii de la perioada romanica la cea gotica, fiind finalizata la sfarsitul secolul al XIV lea.
Potrivit istoricilor, Cetatea de la Sanschiz a fost ridicata pe ruinele unei foste fortificatii romane si avea rolul de a pazi drumul care lega Rupea de Sighisoara. Patru turnuri de colt si doua de poarta au fost inserate in zidul de incinta, ce are aproximativ 7-9 metri in inaltime. Organizarea comunitatii in constructia fortificatiei si interesul pentru pacea comunitatii sunt reprezentate de cele patru turnuri: Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii, Turnul Scoalei, Turnul Munitiei si Turnul de Paza.

Cetatea are o constructie deosebita, acoperisul este realizat intr-o singura panta, iar gurile de tragere erau prevazute cu grinzi din lemn care puteau fi rotite, pentru a imbunatatii tragerile.
Lungimea cetatii este de 92 de metri si latimea de 53 de metri, forma acesteia fiind ovala. Fostele ziduri de aparare din componenta cetatii mai pot fi observate si astazi din partea de est a cetatii. Curtea cetatii era imbogatita de doua iazuri si de o fantana care avea adancimea de 60-70 de metri. Se spune ca fantana din incinta cetatii este o cale de legatura intre aceasta si centrul localitatii Saschiz.

Potrivit legendei localnicilor, celor care spun “Noapte buna” sau “La revedere” cetatii li se raspunde cu un salut format din 6 sau 7 silabe.
Turistii care viziteaza acest maiestuos monument pot observa si biserica fortificata din aceasta zona, biserica ce si-a inceput constructia inca din anul 1493, dar si alte obiective turistice din localitatea Saschiz, precum Biserica Evanghelica Lutherana.

Accesul in Saschiz se face pe DN 13/E 60, localitatea neavand conexiune directa cu retelele ferioviare, cea mai apropiata gara fiind in Mureni, la distanta de 4,5 km.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. gabriela
    2014-11-10
    00:19:59

    Azi am fost aici,intr-o vacanta de 2 zile prin Transilvania,si am intrat acasa sa citesc mai multe despre cetate.E o emigma pentru mine,deoarece nu am reusit sa ajung sa o vizitez.Satenii nu vorbeau romana,iar drumul care speram sa ma duca acolo e mic,de tara si de fapt nu cred ca e vreun drum anume pentru a ajunge in varf.Pacat ca nu e reconditionata si valorificata,iar drumul lasa de dorit.Insa e frumoasa,precum si tara noatra!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>