Cetatea Enisala

cetati cetati din dobrogea enisala obiective turistice judetul tulcea

 

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala (Heracleea) este amplasata in imediata vecinatate a Localitatii Enisala, la aproximativ 2 kilometri si 6 kilometri fata de Localitatea Babadag. Din punct de vedere al amplasarii sale, cetatea este construita pe cel mai inalt deal de consistenta calcaroasa din zona, situat intre Lacul Babadag si Lacul Razim.

Album foto Cetatea Enisala

Harta zonala Cetatea Enisala

Descriere Cetatea Enisala

Ratiunea si rolul pentru care a fost ridicata in sec. XIII-XIV a rezultat din  necesitati economice si strategico – militare, fiind considerata parte integranta a coloniilor genoveze care cuprindea oraşele Chilia si Likostomion din Delta Dunarii, Cetatea Alba de la gurile Nistrului, Caffa şi Balaclava din sudul Crimeei. Intre anii 1397 – 1416, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, Cetatea de la Enisala a facut parte din sistemul fortificat de aparare a Tarii Romanesti.

Dupa ce turcii au cucerit Dobrogea, in cetate a fost amplasata o garnizoana militara otomana. Ulterior, datorita expansiunii turcesti dincolo de gurile Dunarii pana la Cetatea Alba respectiv Chilia si a formarii cordoanelor de nisip ce separa Lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata deoarece nu mai corespundea intereselor strategice si economice turcesti.

La o privire panoramica, cetatea este de forma poligonala cu o suprafata de aproximativ 0,3 hectare. Zidurile cetatii, construite din blocuri de calcar, sunt prevazute pe trei laturi cu turnuri de aparare.

Zidurile de incinta ale cetatii se pastreaza in cea mai mare parte la o inaltime de 5 – 10 metri si pot fi observate de la mare distanta. Incinta de vest – sud – vest a fost construita pe marginea abrupta a promontoriului.

Cetatea are forma unui trapez sau patrulater neregulat, cu latura de vest – sud – vest distrusa aproape in intregime, lunga de peste 100 metri; laturile de est si de nord sunt de aproximaiv 50 metri, iar cea de sud are aproape 30 metri. Zidul de incinta este gros de aproximativ 1,50 – 1,85 metri, care se remarca prin cele opt turnuri de aparare cu cate trei, patru si cinci laturi.

Atat zidul de incinta, impreuna cu turnurile, sunt construite din piatra de calcar cioplita, fasonata, de forma cubica, de dimensiuni mici si mijlocii. Intrarea (pe latura de sud) se facea printr-o poarta cu deschidere foarte inalta, prevazuta cu arcada dubla si aparata de un bastion portii principale de origine orientala, masiv pentagonal. Cel de-al doilea zid de incinta al cetatii pe partea de nord – est este prevazut cu turnuri patrate si triunghiulare. Dupa 1991 zidurile naruite de intemperii ale cetatii au fost restaurate, Enisala devenind un important punct de atractie turistica.

Marcata de evenimentele trecutului, aflata in bataia vanturilor, Cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit in centrul Dobrogei.

Accesul turistilor la Cetatea Enisala se poate realiza pe drumul E 87 pe relatia TulceaBabadag dupa care in continuare pe DJ 222.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Renata
    2010-12-01
    09:12:12

    Enisala-solitara,sobra,mareata,demna si misterioasa...As merge la Enisala ori-de-cate-ori simt nevoia unei regasiri spirituale!Enisala,te iubesc!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>