Cetatea Halmyris

castru roman cetate romana cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul tulcea

 

Cetatea Halmyris

Situata in apropierea Localitatii Murighiol, din partea nord estica a Dobrogei, pe teritoriul judetului Tulcea, Cetatea Halmyris este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale regiunii. Aceasta dateaza inca de pe vremea romanilor, fiind scoasa la iveala in urma cercetarilor arheologice, in anul 1981.

Album foto Cetatea Halmyris

Harta zonala Cetatea Halmyris – Murighiol

Descriere Cetatea Halmyris

La inceputurile sale, in ultimele decenii ale secolului I, Cetatea Halmyris a fost ridicata ca o fortareata de pamant, in partea sudica a unui golf al Marii Negre, cunoscut in antichitate sub numele de Golful Halmyris. Ulterior, fortareata a fost transformata in castru de piatra de catre legiunile otomane stabilite aici, iar mai tarziu, in cetate romana. Constructia a fost ridicata pe un plan in forma de trapez, desfasurandu-se pe o suprafata de aproximativ doua hectare. Aceasta era destul de masiva, fiind prevazuta cu trei porti imense, reconstruite in mare parte si cu 5 turnuri de aparare.

Timpul si-a lasat amprenta asupra Cetatii Halmyris, din care se mai pastreaza in prezent ruinele sale, destul de bine conservate de-a lungul vremii, comparativ cu cele ale altor monumente istorice authtone importante. Au fost reconditionate aici parti din vechile porti ale cetatii si ale peretilor.

Pe locul cetatii au fost facute o serie de descoperiri arheologice, in urma carora au fost scoase la iveala mai multe obiecte reprezentative pentru specificul civilizatiilor acelor timpuri. Pe langa acestea, a mai fost descoperita aici o basilica paleocrestina, care se pare ca dateaza din anul 324 si in al carei altar au fost ingropate ramasitele Sfintilor Epictet si Astion, martirizati in anul 290.

La ruinele Cetatii Halmyris se poate ajunge foarte usor pe drumul ce leaga Localitatea Murighiol de Dunavatu de Sus, imprejurimile fiind de asemenea bogate in atractii turistice. In imediata apropiere a cetatii se gaseste Lacul Murighiol, care ofera o panorama incantatoare. De asemenea, foarte aproape se gaseste si Lacul Razim, iar in partea nordica a localitatii se desfasoara inedita Rezervatie a Biosferei Deltei Dunarii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>