Cetatea Hotin

cetati cetati din basarabia nistru ucraina

 

Cetatea Hotin

Cetatea Hotin este una dintre renumitele cetati medievale ce a apartinut in trecut Basarabiei, fiind localizata in Orasul Hotin din regiunea Cernauti, la extremitatea nordica a orasului, pe o colina, oferind o priveliste inedita.

Album foto Cetatea Hotin

Harta zonala Cetatea Hotin

Descriere Cetatea Hotin

Cetatea Hotin este o constructie medievala incarcata de istorie, trecand pentru anumite perioade de timp, la fel ca si orasul in care este localizata, sub stapanirea Moldovei, a Poloniei, a Imperiului Otoman, a Romaniei, in perioada 1918 – 1940 sau 1941 – 1944 si a Uniunii Sovietice, pana in anul 1991.

Ridicarea actualei constructii a inceput in anul 1325, fiind imbunatatita substantial in perioada nilor 1380 si 1460. In prezent aceasta este un punct de interes major pentru turistii, fiind declarata in anul 2000 rezervatie arhitecturala, iar in anul 2007 una dintre cele sapte minuni ale Ucrainei. Cetatea poate fi considerata o atractie ce apartine patrimoniului euro-asiatic, pe baza unui acord romano-ucrainian, semnat in anul 1997, dat fiind faptul ca incepand cu secolul al XIV-lea, pentru mai bine de 350 de ani, Cetatea Hotinului a fost condusa si intretinuta de voievozii romani si moldoveni, care au fost principalii contribuitori la construirea si intarirea cetatii.

In ceea ce priveste inceputurile cetatii, in urma cercetarilor desfasurate de arheologi s-a identificat existenta unui sistem de fortarete militare inca din secolul al XI-lea. In ceea ce priveste intemeietorul si anul constructiei exista mai multe presupozitii si variante, mai mult sau mai putin bazate pe cercetari sau documente. Una dintre versiuni sustine ca cetatea a fost ridicata in secolul al XIV-lea, ajungand in timp sub stapanirea Moldovei, pentru mai bine de doua secole, presupunandu-se ca aceasta a fost reparata in timpul lui Alexandru cel Bun. O alta varianta sustine ca cetatea ar fi fost inaltata de insusi Alexandru cel Bun, sprijinit de un voievod al Lituaniei la inceputul secolului al XV-lea. Cetatea Hotin a fost pierduta de fiul domnitorului in anul 1436, in favoarea polonezilor, recuperata de Petru Aron si apoi pierduta din nou.  Aceasta a fost recastigata abia in anul 1459, dupa un asediu de doi ani, de catre Stefan cel Mare, care a reparat-o, a amenajat o curte interioara de aproximativ 10 metri si a extins considerabil zidurile cetatii la 5 – 6 metri latime si 40 metri inaltime. Acesta a avut cu siguranta cea mai insemnata contributie, intrucat in a doua jumatate a secolului al XV-lea, constructia a devenit una dintre cele mai importante cetati de aparare din intreaga zona, contribuind la dezvoltarea Hotinului. Cetatea a fost asediata de catre armatele polonezilor si lituanienilor, care i-au provocat pagube considerabile si reconstruita intre anii 1540-1544 de catre domnitorul Petru Rares. In cele din urma, cetatea a fost ocupata de Imperiul Otoman, fiind transformata in raia turceasca in anul 1715, pana in anul 1812. In aceasta perioada, constructia a fost intarita, fiind ridicata aici chiar si o moschee. Dupa o perioada de un secol, cetatea a intrat sub stapanirea rusilor, pierzandu-si in timp importanta. O alta schimare pentru cetate a reprezentat-o si Primul Razboi Mondial, la sfarsitul caruia Hotinul facea parte din componenta Romaniei. Aceasta a fost din nou pierdut in anul 1940 pana in anul 1941, cand va intra din nou sub stapanirea Romaniei. In anul 1944, teritoriul a fost din nou ocupat de Uniunea Sovietica, pana in anul 1991, cand aceasta s-a dezmbembrat, iar Hotinul a devenit parte a Ucrainei.

In prezent, Hotinul este una dintre cele mai mari asezari urbane, iar Cetatea Hotinului este una dintre cele mai importante atractii ale zonei. Asezata  intr-un cadru natural pitoresc, pe malul Nistrului, cetatea adaposteste diverse constructii printre care se numara: o mica biserica ce isi sarbatoreste hramul la Adormirea Maicii Domnului, o resedinta princiara dispusa pe doua etaje, o cazarma si o fantana. In ceea ce priveste constructia, aceasta impresioneaza prin masivitate si prin arhitectura specifica epocii medievale, cu turnuri si ziduri  inalte. Cetatea este inconjurata de o fortificatie ridicata de turci in secolul al XVIII-lea, iar in incinta acesteia se gaseste Biserica Ruseasca Sf Alexandru Nevski, construita in anul 1832. Pe langa importanta istorica si culturala pe care o are, Cetatea Hotinului a fost folosita de foarte multe ori in cinematografie, fiind un spatiu unde au fost filmate mai multe productii cinematografice precum: Vipera (1965), Sageata lui Robin Hood (1976) sau D’Artagnan si cei trei muschetari(1978).


 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. constantin
  2013-05-07
  11:15:57

  Am fost zilele trecute, superba cetatea. M-am simtit mandru ca sunt roman, ca inaintasii nostri moldoveni Stefan cel Mare si Petru Rares au admnistrat si stapanit aceasta cetate, fiind Hotarul de nord al Moldovei mari, apoi al Romaniei Mari.

   
 2. roman catalina
  2013-04-04
  19:42:59

  aici e foarte foarte frumos

   
 3. roman catalina
  2013-04-04
  19:42:24

  vreau foarte mult sa merg aici

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>