Cetatea Porolissum

castru roman cetate romana cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul salaj porolissum

 

Cetatea Porolissum

Cetatea Porolissum este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate castre romane, fiind localizata pe o colina cunoscuta sub numele de Magura Pomat, de langa satul Moigrad Porolissum, aflat pe teritoriul judetului Salaj.

Album foto Cetatea Porolissum

Harta zonala Cetatea Porolissum – Salaj

Descriere Cetatea Porolissum

Accesul catre acest vechi sit arheologic se realizeaza foarte usor, Cetatea Porolissum gasindu-se la o distanta de aproximativ 15 km de resedinta judetului, orasul Zalau.

In trecut, Porolissum a fost o asezare infiintata in scopuri pur militare, devenind dupa razboaiele daco-romane capitala provinciei romane Dacia Porolissensis si in acelasi timp un important centru administrativ si comercial. Primele sapaturi arheologice au fost realizate aici incepand cu anul 1970, fiind descoperite in urma cercetarilor ramasite ale diverselor instalatii militare folosite la acea vreme si ale orasului civil, printre care se numara: bai publice, un templu, un amfiteatru si mai multe locuinte obisnuite.

Importanta acestui vechi sit arheologic nu consta numai in dimensiunile sale impresionante, ci si in faptul ca a fost conservat foarte bine, in ciuda trecerii timpului. Desi numele acestei cetati este unul de origine dacica, cercetatorii nu au gasit dovezi concludente care sa demonstreze ca inainte de construirea fortului roman ar fi existat aici o asezare a dacilor. Se pare ca initial, Cetatea Porolissum a fost ridicata pe o temelie de piatra, continuata cu o parte superioara, alcatuita din lemn, fiind ulterior reconstruita in totalitate din piatra. In jurul acesteia au inceput apoi sa apara mai multe asezari, intreaga zona cunoscand o dezvoltare rapida, intr-un timp relativ scurt. Vechiul oras roman a fost parasit de o mare parte a populatiei in anul 271, dupa momentul cunoscut in istorie drept Retragerea Aureliana, insa exista dovezi ca aceasta asezare a mai fost locuita o vreme si dupa aceasta data.

In prezent, la Porolissum se pastreaza in conditii foarte bune una dintre portile cetatii: Poarta Praetoria, prevazuta cu doua turnuri circulare. De asemenea, se mai gasesc ruinele vechilor ziduri de fortificatie, ale cladirii in care se gasea comandamentul, ale unui vechi spital si ale unor ateliere de lucru. Tot aici se gasesc si urme ale unui imens amfiteatru, nelipsit din vechile constructii romane, unde erau organizate diferite dispute intre gladiatori, acrobatii, serbari sau executii publice.

Cetatea Porolissum se bucura si de o promovare pe masura importantei sale, aici desfasurandu-se anual Festivalul Roman de la Porolissum, un eveniment cunoscut la nivel national si international, ce consta in punerea in scena a diverselor activitati specifice, precum: demonstratii de lupte sau degustarea mancarii preparate dupa traditia romana. In apropiere de Cetatea Porolissum se pot vizita de asemenea si Gradina Botanica din Jibou, cu o arhitectura moderna impresionanta si Gradina Zmeilor din Galgaul Almasului, un complex foarte intereant de stanci spectaculase.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Alexander leg. a V a Macedonica
    2013-04-18
    08:56:21

    De ce nu pomeniti pe constructorii cetatii ?De unde au venit si unde au plecat ?Despre ei se spune ca erau "maestri arhitecti " iar urmele constructiilor se mai gasesc in Dobrogea-cetatea municipiu Troesmis si in Bulgaria-cetatea colonie Oescus !

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>