Cetatea Sighisoara

cetatea sighisoara cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul mures

 

Cetatea Sighisoara

Monument inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, Cetatea Sighisoara este centru istoric al municipiului Sighisoara din judetul Mures. Amplasata pe malul sudic al Raului Tarnava Mare, pe locul cetatii de acum a exista o cetate dacica in secolul al III-lea care a devenit ulterior romana.

Album foto cu Cetatea Sighisoara

Harta zonala Cetatea Sighisoara – Transilvania

Descriere Cetatea Sighisoara

Numita in secolul al XII-lea de catre colonistii sasi Castrum Sex, cetatea este amplasata pe o coasta de deal ce are o lungime de 850 metri si este impartita in doua zone in functie de altitudine. Astfel Dealul Cetatii (350 metri altitudine) populat in urma existentei Bisericii Cetatii construita la inceputul secolului al XII-lea si Dealul Scolii (429 metri altitudine) gazduiesc Cetatea Sighisoarei ce este inconjurata de un zid care are o marime de 930 m si o inaltime de 14 m. Existenta cetatii in secolul al XV-lea este marcata de moneda proprie a principelui Munteniei sustinut de Sighisoara si de rascoala mestesugarilor si saracilor impotriva clasei sociale bogate. Dieta Transilvaniei este un puternic reprezentant al Cetatii Sighisoara insa secolul al XVII-lea este caracterizat de prezenta germanilor si a austriecilor ce au avut o mare contributie la dezvoltarea orasului in ciuda calamitatilor, jafurilor si a cutremurelor consemnate in documente. In anul 1848 zona Tarnavelor devine campul de lupta al Bataliei de la Albesti, in cinstea careia s-a ridicat satul cu acelasi nume si a fost creat un muzeu in cinstea revolutionarului maghiar Petofi Sandor, iar in 1918 prima Mare Adunare de la Alba Iulia declara Unirea cu Romania.

Cei ce viziteaza Cetatea se vor putea bucura de cele 9 turnuri ce functionau ca sedii ale breslelor mestesugaresti. Initial zidul avea 13 turnuri insa o data cu trecerea timpului unele au fost fie doborate pentru piatra folosita la pavaj, fie inlocuite cu alte edificii ca de exemplu: capela (Turnul Aurarilor).

Turnul cu Ceas este unicat in Romania si isi pastreaza inca forma din 1677. Cu o lungime de 64 metri, acesta intampina vizitatorii la intrarea in cetate si gazduieste Muzeul Armelor, Muzeul Vechi si Camera de Tortura. Mecanismul orologiului ce face parte din turn a fost construit in Elvetia, iar la etajele superioare ale acestuia se afla Muzeul de Istorie ce contine piese reprezentative pentru Sighisoara de altadata. Turnul Tabacarilor este unul dintre cele mai vechi si este construit in plan patrat. Plasat in zona de sud-est a Cetatii are o infatisare simpla ce nu dezvaluie scopul militar. Turnul Cositorarilor (25 metri, 4 etaje) reconstruit in 1523 este situat langa Turnul cu Ceas in partea de jos a zonei. Construit in acelasi timp cu Turnul Croitorilor, forma sa paralelipipedica si ferestrele de tragerea au avut un rol important in ceea ce priveste strategiile de lupta. Un element unic in arhitectura medievala la fel ca si forma turnului este Galeria Puscasilor. Turnul Cojocarilor (4 niveluri) a fost construit in 1350 si incendiat in 1676. Reconstruit ulterior la un nivel superior, turnul are trei guri de foc si se afla in apropierea Turnului Macelarilor. Turnul Frangherilor este unul dintre cele mai vechi edificii ale Sighisoarei, pozitionat pe platoul Scolii din Deal, in prezent acesta este locuinta a ingrijitorului Cimitirului Evanghelic si a fost restaurat in secolul al XIX-lea. Turnul Macelarilor dateaza din secolul XV si are o forma hexagonala. In trecut folosea la apararea curtii interioare a Turnului cu Ceas, iar actualmente se pot observa cu usurinta etapele de constructie. Turnul Croitorilor construit pe partea opusa Turnului cu Ceas este un turn-poarta ce are doua etaje si a apartinut uneia dintre cele mai avute bresle. Portile din lemn de stejar si grilajele de fier au fost restaurate in 1935. Turnul Cizmarilor situat in partea de nord a cetatii are o forma hexagonala si este mai scurt decat celelalte. Aici se pot observa elemente ale stilului baroc din 1681. Turnul Fierarilor construit in 1631 pe locul Turnului Barbierilor avea menirea de a apara Biserica Manastirii. Alte turnuri ce au existat in Cetatea Sighisoarei sunt Turnul Aurarilor, Turnul Dogarilor, Turnul Lacatusilor si Turnul Tesatorilor.

Celor ce isi doresc sa viziteze bisericile Sighisoarei recomandam Biserica Manastirii din Cetatea Sighisoara ce a fost ridicata din Ordinul Dominican in anul 1216 si avea 19 chilii ale caror pereti erau decorati cu diferite picturi si citate. In 1676 aceasta este incendiata, acoperisul fiind cel mai afectat. Dintre obicectivele cele mai importante ce pot fi vizitate in incinta bisericii amintim de o cristelnita de bronz, un toc de usa din piatra si 39 de covoare orientale apartinand secolului al XVII-lea. Altarul are un stil baroc fiind sculptat de Johann West (la fel si orga si amvonul) si pictat de Jeremias Stranovius. In mijlocul Cetatii Sighisoara se afla Biserica din Deal. Construita in 1345 aceasta are puternice influente ale stilului gotic, fiind pictata de altfel atat in exterior cat si in interior. Incinta bisericii adaposteste piese rare de sculptura si pictura religioasa dar si un tabernacol gotic din secolul al XV-lea.

Alte obiective culturale ale Cetatii Sighisoara sunt Scoala din Deal (construita intre anii 1607 – 1608, ulterior fatada cladirii fiind inscriptionata cu “Schola Seminarium Republicae”), Casa Venetiana denumita dupa stilul arhitectural gotic venetian si care in prezent functioneaza ca Forum German, Casa Vlad Dracul (cea mai veche constructie civila in care a locuit tatal lui Vlad Tepes si care acum este restaurant), Casa cu Cerb (numele acestia este dat de peretele exterior ce are o fresca reprezentand un cap de cerb, iar stilul arhitectural este specific renasterii transilvanene a secolului XII) si Casa de pe Stanca (in prezent centru cultural si educational restaurat de fundatia Veritas).

Luna iulie a fiecarui an este marcata de Festivalul Medieval de la Sighisoara. Evenimentul este organizat cu scopul a atrage turistii ce sunt interesati de Sighisoara secolului XX. Astfel vizitatorii vor avea posibilitatea de a admira diferite Ordine si Grupari Cavaleresti, formatii de muzica medievala, trupe de teatru si animatie precum si artisti si mesteri populari.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. gabriela
  2014-11-10
  00:42:26

  Recomand acest oras vechi!Am fost cazata aici in weekend si am putut vizita toata cetatea,chiar am mancat in casa unde a locuit tatal lui Vlad Tepes.Iar privelistea din Turnul cu ceas e minunata.Recomand vizitarea cetatii pana in pranz,deoarece unele cladiri inchid apoi.O sa revin cu placere!

   
 2. Georgeta Popovici
  2012-03-29
  17:51:55

  Recomand Sighisoara, recomand turismul in propria tara!!! Avem o tara atat de frumoasa oameni buni!!!!
  Haideti sa ne bucuram de ea si sa facem ca economia romaneasca sa mearga bine!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>