Cetatea Siria – Arad

cetati cetati din crisana obiective turistice judetul arad

 

Cetatea Siria

Cetatea Siria, tradusa prin sintagma „Cetatea Luminata”, este unul dintre principalele obiective turistice din judetul Arad, fiind localizata intr-o regiune pitoreasca de la poalele Muntilor Zarand, la o altitudine de  aproximativ 496 metri, pe o culme cunoscuta sub numele de Dealul Cetatii.

Album foto Cetatea Siria

Harta zonala Cetatea Siria – Arad

Descriere Cetatea Siria

Ridicata inca din secolul al XIII–lea, in scopuri strategice si de aparare a intregii regiuni impotriva atacurilor popoarelor vecine, Cetatea Siria se prezinta astazi in stadiul de ruina, insa chiar si asa, starneste interesul celor pasionati de acest tip de obiective turistice.

Accesul pana la aceasta locatie se realizeaza foarte simplu. Din Arad, se parcurg pana la Siria aproximativ 30 km, urmand traseul drumului judetean DJ791.

In ceea ce priveste istoricul acestei cetati, acesta se aseamana in mare cu cel al Cetatii Soimos, ce se gaseste tot in Arad. Cetatea Siria a apartinut mai intai familiei Corvinilor, apoi familiei principelui maghiar Bathory, fiind in cele din urma, in secolul al XVI – lea, ocupata de catre taranii condusi de Gheorghe Doja. Trecutul zbuciumat nu se opreste insa aici.

Aceasta constructie a servit drept fortareata pentru ostile lui Mihai Viteazu, care a intrat in anul 1599 in Transilvania, in scopul de a o cuceri si a o uni cu celelalte doua provincii romanesti. Cu trecerea anilor, aceasta a ajuns in cele din urma sub dominatie otomana, fiind distrusa in anul 1784, de catre Imperiul Habsburgic, dupa cunoscuta revolta a ardelenilor Horea, Closca si Crisan.

In prezent, din falnica cetate au mai ramas doar ruinele zidurilor, ce amintesc de ceea ce a fost odata aceasta constructie. Cetatea Siria reprezinta o importanta atractie pentru toti cei pasionati de turismul cultural, inclusiv de obiective turistice care sa ilustreze istoria bogata si zbuciumata a poporului nostru, insa prezinta de asemenea interes si pentru cei pasionati de sporturile extreme, intrucat dealul pe care este amplasata cetatea reprezinta un punct ideal pentru zborul cu parapanta.

In plus, in imprejurimi se pot desfasura si alte activitatii, precum: drumetiile sau mountain biking-ul. In zilele senine, se poate admira de aici o priveliste inedita asupra intreagii Campii a Aradului. De aici, posibilitatile sunt diverse: se poate pleca fie spre Statiunea Moneasa, fie spre Statiunea Baile Lipova sau Valea Muresului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Mioara
  2012-10-16
  19:32:58

  Este minunat sa mergi pe jos pana la Cetatea SIRIEI de langa releu.Cand eram tanara mergeam lunar cu elevii mei si in 20 de minute eram in varful dealului.
  Acuma nu mai este cararea aceea pe scurtatura,au crescut maracinii si buruienile pe ea.Cei care doresc merg cu masinile pe drumul releului.Dar cred ca nu este aceeasi satisfactie sufleteasca.De langa zidurile Cetatii se vede orizontul pana la granita.Te cuprinde un fior cu gandul la cei care au zidit-o si au carat piatra pana la asa o inaltime.Nu poti sa nu zici: Dumnezeu sa-i ierte!

   
 2. I.Tenti
  2011-05-04
  12:04:41

  M-am nascut si am copilarit pe plaiurile ,minunate , ale "cetatii Dezna", (aici traiesc si in prezent ) !..Nu am uitat si nici nu voi uita,(cate zile voi mai trai ) ... povestiriile din copilarie,,auzite de la Mama si de la altii,din jurul meu ,, cand povesteau despre,Dezna si Siria, ca despre doua surori si ca comunicarea dintre ele se facea cu cai nazdravani ,, manati de calareti , voinici (bine instruiti),care i-si luau zborul de pe platoul,de langa cetate !..ori de cate ori era nevoie !..- si cand trebuiau sa se imprumute cu acea,(banala) sita de cernut faina,pentru pregatirea bucatelor !.Regret caci au trecut ani (am ajuns la batranete) si nu am reusit sa urc,macar odata,pana aici !..Stie bunul Dumnezeu daca voi mai reusi..in timpul ce mi-a mai ramas !..Deocamdata sunt foarte multumit de acea ce am aflat din "articolul" de mai sus si privind aceasta frumoasa fotografie !..Multumesc din suflet ...

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>