Cetatea Soimos – Arad

cetati cetati din crisana obiective turistice judetul arad

 

Cetatea Soimos

Cetatea Soimos este una dintre cele mai vechi cetati din intreaga tara, fiind inscrisa pe lista monumentelor istorice nationale. Aceasta este localizata intr-o regiune pitoreasca, pe malul drept al Muresului, pe teritoriul judetului Arad, intreaga zona fiind incantatoare prin peisajele pe care le ofera.

Album foto Cetatea Soimos

Harta zonala Cetatea Soimos – Arad

Descriere Cetatea Soimos

Accesul catre Cetatea Soimos se face urmand traseul drumului national DN7, pana in Orasul Lipova, aflat pe malul stang al Muresului, la o distanta de aproximativ 35 km de Arad, la contactul dintre Culoarul Muresului si Muntii Zarand.

Conform istoriei, numele cetatii provine de la cresterea soimilor, activitate desfasurata aici in timpul Evului Mediu. Legendele spun ca Cetatea Soimos ar fi infratita cu Cetatea Siria si Cetatea Dezna, toate trei fiind ridicate de trei surori, insa constructia a fost mentionata in documentele oficiale in anul 1278, fiind ridicata la sfarsitul secolului al XIII-lea, de catre o familie nobiliara, in perioada primelor invazii ale tatarilor. Importanta acestei cetati a crescut treptat, fiind stapanita succesiv de mai multi conducatori care si-au exercitat de-a lungul timpului influenta asupra acestui tinut. In cele din urma a ajuns sub conducerea Hunedorestilor, fiind reconstruita de catre Iancu de Hunedoara, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Dupa anul 1541, cand Transilavnia a devenit principat autonom, Cetatea Soimos a devenit resedinta principelui Ioan Sigmund si mamei sale, regina Isabela, fiind fortificata si infrumusetata dupa stilul specific renascentist. Unele sculpturi artistice din curtea interioara mai sunt vizibile chiar si in zilele noastre. Istoria zbuciumata a provinciilor din spatiul romanesc si-a lasat amprenta si asupra acestei cetati, fiind asediata si ocupata in mai multe randuri de catre turci. Castrul s-a aflat pentru o vreme si sub conducerea lui Mihai Viteazul, fiind eliberat definitiv de sub stapanirea turcilor in anul 1688. Dupa ce a fost deteriorata in urma tuturor acestor asedii, cetatea nu a mai fost ulterior reabilitata, ramanand in paragina si pierzandu-si astfel importanta militara. Din punct de vedere arhitectural, planul constructiei seamana cu un triunghi, fiind inconjurat de un sant lat de aparare. Dimensiunile curtii interioare sunt considerabile, ajungand pe una dintre laturi la 35 metri.

De pe dealul pe care se gaseste cetatea se deschide o priveliste inedita asupra intregii vai a Muresului si asupra orasului Lipova. La poalele dealului se gaseste si rezervatia naturala Balta Soimos, care adaposteste specii protejate, precum broasca testoasa, specii de pesti diverse si o bogata vegetatie acvatica. In apropiere de Cetatea Soimos, cei ce viziteaza tinuturile Lipovei gasesc si alte obiective turistice renumite, precum Biserica Sfanta Maria Radna, de tip franciscan, impresionanta datorita arhitecturii sale, sau Statiunea Baile Lipova, o locatie balneoclimaterica renumita pentru apele sale minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, sodice, magneziene si hipotone, descoperite  inca din secolulul al XIX-lea. In plus, Masivul Zarand, apartinand Muntilor Apuseni, prezinta numeroase trasee turistice marcate ce pot fi urmate de catre vizitatori.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>