Cetatea Tropaeum Traiani – Adamclisi

adamclisi cetate romana cetati obiective turistice judetul constanta

 

Cetatea Tropaeum Traiani

Cetatea Tropaeum Traiani de la Adamclisi se numara printre cele mai vechi cetati romane ridicate pe suprafata actualului spatiu romanesc. Dupa cum sugereaza si numele, rolul inaltarii acestei cetati a fost acela de a marca triumful Imparatului Traian in fata regelui dac Decebal. In prezent, atat cetatea si Monumentul Tropaeum Traiani cat si Muzeul Tropaeum Traiani reprezinta obiective turistice de seama din sudul Dobrogei.

Album foto Cetatea Tropaeum Traiani

Harta zonala Cetatea Tropaeum Traiani

Descriere Cetatea Tropaeum Traiani

Conform cercetarilor arheologice desfasurate in acest spatiu, se pare ca pe locul in care a fost inaltata Cetatea Tropaeum Traiani a existat anterior o asezare mai veche a geto-dacilor, pe locul careia a fost stabilita o colonie militara, in jurul careia a luat fiinta mai apoi un “vicus”, o mica asezare rurala, care a inceput sa cunoasca din a doua jumatate a secolului al II-lea o importanta ascensiune, ajungand la rangul de centru urban. In documentele vremii si in inscriptiile locale ce dateaza din perioada secolelor II-IV, cetatea de la Adamclisi era mentionata sub numele de Traianenses Tropaeenses, Municipium Tropaeum sau Civitas Tropaensium. Dupa ce a cunoscut o perioada infloritoare, fiind chiar ridicata la rangul de municipium, Cetatea Tropaeum Traiani a avut foarte mult de suferit in urma invaziei gotilor si mai apoi cea a avarilor, din anul 587, in urma careia asezarea a fost complet abandonata.

Primele sapaturi si cercetari arheologice desfasurate la Adamclisi intre anii 1811-1909 au fost conduse de arheologul Grigore Tocilescu, descoperindu-se astfel mai multe edificii reprezentative ale asezarii: bazilica simpla, bazilica civila, bazilica cu transept, bazilica cisterna si bazilica de marmura. Tot la acea vreme a fost scoasa la iveala si inscriptia “Traianenses Tropaenses”, la baza unei statui a imparatului roman. De asemenea, desi a existat in urma cu mai mult de 1000 de ani, se pare ca cetatea dispunea si de un sistem de canalizare.

Cetatea Tropaeum Traiani reprezinta o importanta parte a patrimoniului national, fiind cea mai mare asezare civila romana din regiunea Dobrogei, conservata de aproape 2000 de ani. Amplasata la o distanta de aproximativ 70 km de Constanta, cetatea merita vizitata, la fel ca Monumentul Tropaeum Traiani, o replica a celui original ridicat intre anii 106-109, dupa razboaiele daco-romane, sau ca Muzeul Tropaeum Traiani, unde pot fi admirate cele mai importante descoperiri arheologice de la Asamclisi.

Prezentare video Cetatea Tropaeum Traiani


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Ristoiu Ion
  2016-08-12
  12:43:34

  Am vizitat Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi într-o zi toridă de 11 august 2016, în jurul orei 12 (termometrul arăta 39 de grade) în drum spre casă (Piteşti) venind din Bulgaria şi am rămas şi surprinşi de faptul că "numai elevii din judeţul Constanţa beneficiază de vizită gratuită" la monument. De ce numai copiii din judeţul Constanţa? Consiliul judeţean Constanţa nu face discriminare? Surpindrea noastră s-a transformat în mâhnire cînd am solicitat bilete pentru vizitarea monumentului. Era patru adulţi şi conform celor afişate trebuia să plătim 40 lei (10 lei/pers.) Salariatul de la bilete ne- a dat rest la 50 lei suma de 20 lei, în loc de 10 lei, dar a refuzat să ne dea bilete de intrare. Şi ne plângem că nu avem vizitatori. Banii au rămas in buzunarul salariatului. Alah ţară !!!! În toate domeniile, în toate sectoarele de activitate. Cum să dea biata ţară România înainte?
  Cu multă consideraţie.
  Ion Ristoiu - Piteşti

   
 2. Ristoiu Ion
  2016-08-12
  12:42:16

  Am vizitat Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi într-o zi toridă de 11 august 2016, în jurul orei 12 (termometrul arăta 39 de grade) în drum spre casă (Piteşti) venind din Bulgaria şi am rămas şi surprinşi de faptul că "numai elevii din judeţul Constanţa beneficiază de vizită gratuită" la monument. De ce numai copiii din judeţul Constanţa? Consiliul judeţean Constanţa nu face discriminare? Surpindrea noastră s-a transformat în mâhnire cînd am solicitat bilete pentru vizitarea monumentului. Eram trei adulţi şi conform celor afişate trebuia să plătim 40 lei (10 lei/pers.) Salariatul de la bilete ne- a dat rest la 50 lei suma de 20 lei, în loc de 10 lei, dar a refuzat să ne dea bilete de intrare. Şi ne plângem că nu avem vizitatori. Banii au rămas in buzunarul salariatului. Alah ţară !!!! În toate domeniile, în toate sectoarele de activitate. Cum să dea biata ţară România înainte?
  Cu multă consideraţie.
  Ion Ristoiu - Piteşti

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>