Cetatea Vicina – Insula Pacuiul lui Soare

bratul ostrov cetate bizantina cetati cetati din dobrogea insula pacuiul lui soare obiective turistice judetul constanta

 

Cetatea Vicina

Cetatea Vicina se numara printre numeroasele asezari seculare, ridicate pe vremuri de bizantini in spatiul romanesc. Ruinele falnicei cetati de odinioara sunt considerate in prezent o importanta parte a patrimoniului cultural national, fiind localizate intr-un loc de o frumusete salbatica aparte din Localitatea Ostrov, pe Insula Pacuiul lui Soare.

Album foto Cetatea Vicina

Harta zonala Cetatea Vicina

Descriere Cetatea Vicina

Putini dintre turistii care viziteaza litoralul romanesc al Marii Negre stiu ca pe minunatele plaiuri dobrogene se gasesc si alte atractii turistice care merita de asemenea toata atentia. Una dintre acestea este o insula inconjurata pe toate partile de apele Dunarii: Insula Pacuiul lui Soare, renumita datorita peisajelor ce reproduc o mica parte din peisajele si vegetatia specifica junglelor, dar mai ales datorita faptului ca in partea sa nordica se gasesc ruinele unei vechi fortificatii medievale bizantine: Cetatea Vicina.

Se pare ca Cetatea Vicina a fost ridicata intre anii 969 – 976, pe vremea imparatului bizantin Ioan Tzimiskes, rolul constructiei fiind acela de aparare. Faptul ca aceasta cetate a fost singura fortareata ridicata de bizantini ce a rezistat eroic trecerii timpului spune multe. Conform cercetarilor istorice, se pare ca cetatea de pe Insula Pacuiul lui Soare a fost o buna bucata de vreme sediu al flotei de razboi si garnizoana militara, iar pe langa rolul de aparare, a jucat si rolul de vama. Cetatea se infatisa pe vremuri in fata adversarilor ca o constructie masiva, solida, ale carei ziduri trainice au rezistat eroic de-a lungul timpului, fiind alcatuite din blocuri imense si fasonate de piatra. Cea mai infloritoare perioada a acestei cetati a fost marcata de secolele XIII – XIV, dupa care, din motive inca necunoscute, asezarea si-a incetat activitatea, prin anii 1421-1422. Faptul ca cetatea a fost amplasata pe un teren aluvionar a facut ca apele Dunarii sa erodeze de-a lungul timpului zidurile cetatii, mult mai mult de jumatate dintre acestea gasindu-se in prezent sub ape.

In acest loc, turistii au ocazia de a vizita una dintre cele mai importante mosteniri arheologice lasate pe meleagurile romanesti de bizantini, putand de asemenea sa se relaxeze intr-un loc rupt de civilizatie, admirand natura salbatica de pe insula si tarmurile golase scaldate de apele Dunarii.

Prezentare video Cetatea Vicina – Insula Pacuiul lui Soare


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>