Cetatile Radesei – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni muntii bihor obiective turistice judetul bihor

 

Cetatile Radesei

Cetatile Radesei reprezinta o atractie naturala cunoscuta din zona carstica a Platoului Padis, una dintre cele mai pitoresti regiuni din zona Muntilor Bihor. Acestea se gasesc in punctul in care incepe sa se formeze albia Somesului Cald, intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, dominat de prezenta unor stanci masive si a abrupturilor inalte.

Album foto Cetatile Radesei

Harta zonala Cetatile Radesei – Muntii Apuseni

Descriere Cetatile Radesei

Cetatile Radesei, denumite astfel dupa deschizatura enorma in stanca, de peste 15 metri inaltime, asemanatoare unui portal ce adaposteste o cetate, ascund o pestera, Pestera Radesei, ale carei galerii interioare masora in jur de 200 metri. Salile pesterii ating inaltimi considerabile, prezentand pe alocuri goluri in tavan, asemanatoare unor ferestre, prin care patrund raze de lumina in interior.

Interiorul pesterii poate fi vizitat de catre turisti, beneficiind de mici amenajari, precum micile scari sau poduri de lemn. La iesirea din imensa grota se gaseste Poiana Radesei, strajuita de stanci masive, acoperite de o vegetatie bogata si de numeroase abrupturi, ce confera o nota salbatica intregului peisaj. In acest loc se formeaza albia Somesului Cald, prin confluenta Raului Radeasa cu Raul Feredeu. Mai departe, s-au format si Cheile Somesului Cald, o alta cunoscuta atractie naturala a regiunii.

Traseul ce ajunge la Cetatile Radesei porneste de la Cabana Padis, fiind marcat cu banda rosie. Traversarea acestor stanci, sau “cetati”, nu este recomandata in perioade cu precipitatii ridicate, intrucat debitul paraului de aici creste, facand extrem de dificila deplasarea in interiorul pesterii. De asemenea, este recomandat ca turistii care vor sa exploreze interiorul acestei atractii naturale sa fie echipati corespunzator, cu mijloace de iluminat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>