Cheile Banitei

chei munte obiective turistice judetul hunedoara recomandare

 

Cheile Banitei

Cheile Banitei sunt situate in culoarul BanitaMerisorBaru, in zona in care Depresiunea Petrosani se uneste cu Depresiunea Hategului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc Streiului si apelor adunate din Muntii Sureanu si Muntii Retezat, unde Paraul Banita se intalneste cu o bara de calcare, la aproximativ 8 km de Petrosani, judetul Hunedoara.

Album foto Cheile Banitei 

Harta zonala Cheile Banitei 

Descriere Cheile Banitei 

Cheile Banitei sunt formate datorita prabusirii tavanului unei pesteri, lungimea fiind de aproximativ 300 m si sunt strabatute de calea ferata Petrosani Simeria. De la Petrosani pe DN 66 , se merge pana la serpentinele din Pasul Merisor, urmeaza un drum forestier pana la cabana Pestera Bolii, iar din spatele gaterului se intra in Cheile Banitei.

La intrarea in chei, intalnim mici excavatii ovale in stanca, fiind foste cursuri secundare ale apei, inainte ca versantii de calcar sa aiba aspectul de astazi.

In jurul cheilor si pe inaltimile calcaroase din jur s-a dezvoltat o flora bogata, cu numeroase endemisme si specii sudice, iar intreaga regiune contine numeroase pesteri subterane, precum Pestera Tecuci, Pestera Ciclovina, Pestera Sura Mare si Pestera Bolii.

Cheile Banitei sunt o atractie pentru turisti datorita Pesterii Bolii, care s-a format prin perforarea subterana a unei bare calcaroase de catre paraul Jupaneasa si este apreciata pentru dimensiunea extrem de mare a camerelor din interior, avand o lungime de circa 450 m, latimea fiind intre 12 si 75 m, cu inaltimi cuprinse intre 3 si 12 m.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Dacica de la Banita, Pestera Ulciorului, Rezervatia naturala Dealul si Pestera Bolii.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>