Cheile Cibului

atractii naturale chei obiective turistice judetul alba

 

Cheile Cibului

Cheile Cibului sunt situate in localitatea Almasu Mare, satul Cheile Cibului, in partea de sud-est a Muntilor Metaliferi, in Bazinul Geoagiului si in partea central-vestica a judetului Alba.

Album foto Cheile Cibului 

Harta zonala Cheile Cibului 

Descriere Cheile Cibului 

Accesul se face dinspre Valea Muresului, pe E 60, iar din dreptul haltei CFR Geoagiu se urmeaza drumul asfaltat prin statiunea Geoagiu Bai, apoi prin Bozes, satul si Cheile Bacaia, fiind drum neasfaltat (4 km) pana in Cheile Cibului.

Rezervatia Naturala Cheile Cibului reprezinta o arie protejata de interes national ce se intinde pe o suprafata de 70 ha. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea habitatului si speciilor natural sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic si paleontologic.

Cheile Cibului au fost sapate in calcare de varsta jurasica, avand o lungime de aproximativ 1,4 km, iar in jurul lor sunt prezente conglomerate, gresii si marme

Cheile fac parte dintr-un sistem amplu de chei formate prin taierea a doua culmi calcaroase, precum Pleasa Ardeului si Pleasa Mare.

Vegetatia rezervatiei este reprezentata de paduri de fag, in amestec cu gorun, care se intrepatrund cu areale de ierburi si arbusti.

Cheile Cibului sunt ideale pentru alpinisti, altitudinea maxima fiind de aproximativ 708 m si cea minima de aproximativ 500 m si exista rute de escalada sportive.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Pesterile din Cheile Glodului, Biserica de Lemn din Bunesti, Biserica de Lemn din Almasu Mic de Munte, Biserica Buna Vestire din Almasu Mare, Biserica Ortodoxa din Poiana, Biserica de Lemn din Valisoara si Rezervatia Naturala Cheile Madei.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>