Cheile Dambovicioarei – Piatra Craiului

atractii naturale chei muntii piatra craiului obiective turistice judetul arges

 

Cheile Dambovicioarei

Cheile Dambovicioarei sunt parte a celui mai mare complex de chei de la noi din tara, chei formate in bazinul hidrografic al Raului Dambovita si a afluentilor sai. Paraul Dambovicioara, cel mai important afluent al Dambovitei din arealul montan al Muntilor Piatra Craiului, izvoraste de pe versantul sudic al Varfului La Om cunoscut si sub numele de Piscul Baciului (altitudine 2238 m) si strabate Culoarul Rucar – Bran, varsandu-se apoi in Raul Dambovita. Acest parau este responsabil de aparitia Cheilor Dambovicioarei, apa paraului sapand in rocile din gresie si calcar, a modelat creste plesuve si ascutite din piatra, precum si numeroase goluri carstice, avene dar si pesteri, cea mai importanta fiind Pestera Dambovicioara.

Album foto Cheile Dambovicioarei

Harta zonala Cheile Dambovicioarei – Muntii Piatra Craiului

Descriere Cheile Dambovicioarei

Adancirea in timp a Paraului Dambovicioara in calcarele jurasice ale Masivului Pietrei Craiului a generat un sector de chei lung de peste 8 kilometri cu aspectul unui veritabil canion, taiat in formatiunile de roci sedimentare, calcaroase, si gresii si conglomerate din partea terminala a masivului.

Cheile Dambovicioarei au o parte foarte spectaculoasa de aproximativ 2 kilometri lungime, sapata in podul calcaros dintre depresiunile Dambovicioara si Podul Dambovitei, ce se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali, in unele parti chiar aplecati peste albia paraului, cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 metri.

La iesirea din chei se afla si Pestera Dambovicioara, in zona numita Cheile Pesterii pe malul stang al paraului, deasupra soselei care insoteste cursul apei. Zona este de un pitoresc aparte, datorita micilor cascade si repezisuri de pe cursul Dambovicioarei.

Cheile Dambovicioarei sunt parte integranta a Parcului National Piatra Craiului, pe un areal de aproximativ 25 km intre localitatiile Zarnesti si Rucar. Se percepe o taxa modica pentru accesul auto in zona cheilor.

Prezentare video Cheile Dambovicioarei – Muntii Piatra Craiului


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. ursu roxana
  2016-09-13
  14:51:18

  o zona mirifica cu multa incarcatura ....ceva de vis stancile care se impreunesc ,rauri reci si repezi o zona de vis.......

   
 2. Corina
  2013-08-07
  22:20:43

  Foarte foarte frumos! Merita sa mergeti! Avem locuri minunate in Romania si ar trebui sa le promovam mai mult si sa ne bucuram de frumusetea lor!

   
 3. puica mihaela
  2012-10-23
  12:25:07

  am fost acolo, este superb

   
 4. ZhaoM.
  2012-04-27
  21:48:52

  Piatra Craiului locație unde turiști se pot bucura de benificile împrejurimi acestui loc muntos, un loc care îl poți admira doar câteva secunde când treci cu autoturismul.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>