Cheile Dobrogei

atractii naturale chei obiective turistice judetul constanta rezervatie geologica rezervatii naturale

 

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei desemneaza o importanta rezervatie naturala, de tip geologic, din judetul Constanta, desfasurata de-a lungul Vaii Casimcea, pe o suprafata de peste 10.000 hectare. Unicitatea acestei rezervatii naturale este data de o succesiune de stanci, ce dainuie aici de zeci de mii de ani. De asemenea, fundamentul pe care s-a format intreaga vale este alcatuit din sisturi verzi, cele mai vechi roci, din era precambiana (de acum 500 – 2.000 de milioane de ani).

Album foto Cheile Dobrogei

Harta zonala Cheile Dobrogei – Constanta

Descriere Cheile Dobrogei

Accesul catre aceste frumoase chei din Podisul Casimcei se poate realiza foarte usor avand in vedere ca acestea sunt strabatute de un drum judetean aflat intr-o forma foarte buna, DJ222.

Peisajele din aceasta zona centrala a Dobrogei sunt fermecatoare, fiind dominate de coline domoale, presarate cu siruri intinse de stanci calcaroase. Desi la o prima vedere nu par decat niste simple roci, formatiunile calcaroase ce impanzesc intreaga regiune a Cheilor Dobrogei sunt de fapt foste recifuri coraliere ale Marii Thetic, o intindere de apa ce acoperea in trecut intreaga regiune a Dobrogei. Formatiunile muntoase ale cheilor incep sa se faca remarcate din punctul Localitatii Mihail Kogalniceanu, aflata la o distanta de aproximativ 35 km in directia nord vest fata de Constanta. Imensele roci, ce ating pe alocuri inaltimi de aproximativ 40 de metri, ofera peisaje de o frumusete rara, desfasurandu-se de-a lungul soselei ce duce pana in Localitatea Casimcea.

De-a lungul intregii desfasurari a Cheilor Dobrogei se intalnesc numeroase atractii naturale incantatoare, precum abrupturi, santuri sau pesteri sculptate in calcar: Pestera La Adam, Pestera Liliecilor, Pestera Babei, Pestera Casian sau Pestera Mireasa. Zona este traversata si de un mic parau, ce se varsa in Raul Casimcea.

Pestera La Adam este una dintre cele mai importante pesteri din regiunea Cheilor Dobrogei, fiind situata la o altitudine de aproximativ 65 metri si desfasurandu-se pe o lungime de in jur de 100 metri. Aici au fost descoperite, in urma cercetarilor paleontologige, mai multe fosile ce se pare ca provin de la specii precum hiena de pestera, ursul de pestera, renul, mamutul, calul salbatic, bizonul si chiar de la un homo sapiens din era paleolitica superioara. O alta pestera importanta este si Pestera Liliecilor, cunoscuta si sub denumirea Pestera Gura Dobrogei, ale carei galerii interioare se intind pe in jur de 650 metri lungime. Si aici au fost scoase la iveala fosile animale, dar si umane, ce se pare ca dateaza din paleoliticul inferior si chiar din neolitic.

Avand in vedere toate frumusetile regasite aici, pe aceste plaiuri dobrogene de o unicitate aparte, Cheile Dobrogei merita desavarsire atentia tuturor celor atrasi de natura si de minunatiile pe care aceasta le-a creat!


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Dana
  2015-04-20
  19:51:01

  Chiar este o zona de vis, un colț de rai! O zona ce merita
  văzută cu tot ce se află preajma.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>