Cheile Galbenului

atractii naturale baia de fier chei muntii parang obiective turistice judetul valcea

 

Cheile Galbenului

Cheile Galbenului sunt situate in arealul Parang-Oltet, la 3 km de Comuna Baia de Fier, in partea de nord-est a judetului Gorj, fiind strabatute de raul Galbenului, turistul avand ocazia de a vizita si Pestera Muierilor.

Album foto Cheile Galbenului

Harta zonala Cheile Galbenului


Descriere Cheile Galbenului

Procesul de eroziune a inceput in urma cu multe milioane de ani prin actiunea raului Galbenul in peretii abrupti ai Muntilor Parang, apa raului gasind o fisura in peretele de calcar pe care cu timpul datorita proceselor de eroziune a largit-o. Mai tarziu prin actiunea apei asupra calcarului albia s-a adancit iar pestera a ramas suspendată in peretele drept al cheilor. Similar cu Cheile Oltetului si la modelarea Cheilor Galbenului si a Pesterii Muierilor un puternic impact l-au reprezentat racirile puternice in timp a pamantului, fenomene cunoscute azi sub numele de glaciatiuni, acestea jucand un rol important in modificarile climatice precum si in hidrologia raurilor de suprafata ori din subteran.

Cheile Galbenului se intind pe o lungime de aproape 2 km, acestea nefiind extrem de inguste, dar cu pereti abrupti, la baza carora s-au acumulat imense aliniamente de pietre (grohotisuri), plasate in zona de lunca larga a cheilor.

Pe langa maretia si pitorescul acestor locuri, turistii mai pot aborda numeroase trasee de alpinism si escalada.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>