Cheile Lapusului

chei munte obiective turistice judetul maramures

 

Cheile Lapusului

Cheile Lapusului sau Defileul Lapusului sunt situate in partea vestica a orasului Targu Lapus , intre localitatile Razoare si Remetea Chioarului (pe cursul raului Lapusului, de la Razoare, pana in locul in care acesta se intalneste cu raul Cavic), in partea central–sudica a judetului Maramures, la limita teritoriala cu judetul Salaj.

Album foto Cheile Lapusului

Harta zonala Cheile Lapusului

Descriere Cheile Lapusului

Rezervatia Naturala Cheile Lapusului reprezinta o arie protejata de interes national ce se intinde pe o lungime de 25 km. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unei zone de defileu (constituita pe calcare, sisturi cristaline si dolomite), cu sectoare de tip canion, cu abrupturi stancoase, varfuri, cascade si pesteri, fiind o rezervatie naturala de tip botanic si geologic.

Sectoarele de tip canion sunt situate intre Vima MicaSalnita sau Butea RauLa Impreunatura. Cea mai mare cascada se afla in dreptul localitatii Preluca Veche, pe malul drept al Lapusului si se numeste Cascada Pisatoarea.

Defileul Lapusului, pe alocuri este foarte stramt, cu stanci si pante inclinate, accesul cu masina fiind posibil doar in cateva locuri, cum ar fi Vima Mica, Salnita, Razoare, Remea Chiorului si Ciolt.

Cheile Lapusului ofera posibilitatea practicarii raftingului si a pescuitului sportiv.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Boiereni, Biserica de lemn din Boiereni, Biserica reformata-calvina din Damacuseni, Biserica de lemn din Dumbrava, Biserica de lemn din Groape, Biserica de lemn din Rogoz, Manastirea Rohia si Cheile Babei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>