Cheile Ordancusei

chei muntii apuseni obiective turistice judetul alba rezervatii naturale

 

Cheile Ordancusei

Cheile Ordancusei se desfasoara in pitoreasca zona a Apusenilor, in partea de sud a Muntilor Bihorului. Acestea au fost declarate rezervatie naturala, pe toata lungimea lor de aproximativ 2,5 km gasindu-se numeroase atractii naturale, ce au luat nastere in relieful carstic de aici.

Album foto Cheile Ordancusei

Harta zonala Cheile Ordancusei

Descriere Cheile Ordancusei

Cheile s-au format pe valea Paraului Ordancusa in imediata apropiere a Localitatii Garda de Sus, din judetul Alba. Grotele, pesterile mai mari, versantii inalti si bine impaduriti ce strajuiesc de o parte si de alta drumul, dand nastere unor portaluri imense sau izvoarele de apa si micile cascade fac parte din farmecul acestor chei. Pe intreaga desfasurare a cheilor se gasesc in jur de 70 de pesteri si grote, cele mai cunoscute fiind Pestera Corobana lui Gartau, Pestera Poarta lui Ionele, ce adaposteste un numar semnificativ de specii de lilieci si Pestera Ghetarul de sub Zgurasti, protejata de lege.

Intreaga Vale a Ordancusei reprezinta o adevarata incantare pentru ochii turistilor ce traverseaza zona cheilor. In unele puncte drumul se ingusteaza extrem de mult, iar versantii ating inaltimi ce ating si 200 de metri, formand adevarate portaluri de piatra. Drumul ce serpuieste printre stancile masivelor montane de aici se numara printre cele mai inguste din intreaga tara.

Natura a fost foarte darnica cu aceasta regiune, intrucat, pe langa Cheile Ordancusei, se mai gasesc aici Cascada Varciorog sau Pestera Scarisoara, care adaposteste cel mai mare ghetar de la noi din tara si al doilea din lume. Merita a fi amintita si Statiunea Arieseni, unde este amenajata Partia de Ski Vartop, una dintre cele mai cautate destinatii in sezonul rece datorita posibilitatii de a practica aici sporturi de sezon de calitate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>