Cheile Plaiului

chei munti obiective turistice judetul alba

 

Cheile Plaiului

Cheile Plaiului fac parte din rezervatia naturala geologica, situata in vestul Transilvaniei, in partea nord-estica a Muntilor Trascaului, satul Izvoarele, localitatea Livezile, judetul Alba si sunt strajuite la nord de Varful Cornului (1238 m) si la sud de Varful Plesii (1130 m).

Album foto Cheile Plaiului 

Harta zonala Cheile Plaiului 

Descriere Cheile Plaiului 

Rezervatia Naturala Cheile Plaiului reprezinta o arie protejata de interes national, avand o suprafata de aproximativ 2 ha. Legea 5/2000 privind aprobarea planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea unui relief modelat in calcare, alcatuit din creste din versantul sudic al varfului Cornului.

Pe teritoriul rezervatiei au fost identificate 6 tipuri de habitate naturale, cum sunt padurile de fag, comunitati de liziera cu ierburi higrofile, de la campie pana in etajele montane.

Flora este formata din vegetatie forestiera cu specii de gorun, cer, fag, carpen, zada sau mesteacan, iar la nivelul ierburilor sunt evidentiate pelinul de stanca, garofita alba de stanci, capsunita, trambita ciobanului, feriguta, ruginita si stanjenelul salbatic.

Fauna cuprinde atat specii de mamifere (ursul carpatin, lupul, pisica salbatica, rasul si parsul de alun) si pasari (acvila de munte, ciocanitoare de stejar, cucul, soimul randunelelor si pitigoiul de creasta), cat si amfibieni si reptile (vipra, soparla de ziduri, tritonul comun transilvanean, broasca rosie de munte si brotyacul verde de copac), unele fiind protejate prin lege si se gasesc pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

In Cheile Plaiului se gasesc numeroase rupturi de panta ce au dat nastere unor cascade, iar accesul se face doar pe drumul turistic, marcat cu cruce rosie.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica Adormirea Maicii Domnului din Livezile, Schitul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Livezile, Cetatea Trascaului, Situl arheologic de la Livezile, Muntii Trascaului si Cheile Valisoarei.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>