Cheile Runcului

atractii naturale chei muntii trascau obiective turistice judetul alba

 

Cheile Runcului

Cheile Runcului se mandresc cu un relief pitoresc, specific Muntilor Trascau, ce a fost completat de pesterile de aici, varful Cheilor Runcului si cel al Cheilor Pociovalistei, dar si de fauna si flora din zona.

Album foto Cheile Runcului

Harta zonala Cheile Runcului

Descriere Cheile Runcului

Pentru a ajunge la Cheile Runcului, se poate pleca din Turda, urmand drumul de pe Valea Ariesului, trecand prin satul Ocolis.

Cheile Runcului se afla in centrul Vaii Runcului, in centrul fasiei carbonatice. Inca de la intrarea in chei, acestea impresioneaza prin stanca ce poarta numele de Plansul Cyclops.

Parcurgand cheile, se pot observa cateva pesteri, cea mai cunoscuta fiind Pestera Runcului, pestera ce se intinde pe lungimea de 378 metri. Cheile se afla intre Runc si Lunca Larga, avand o lungime de aproximativ 1,5 kilometri.

Satul Lunca Larga se afla la intrarea in chei, iar de aici, urcand pe Valea Belioarei si ajunge deasupra cheilor, de unde poate fi admirat superbul peisaj ce contureaza Rezervatia Scarita Belioara.

Cheile Runcului sunt considerate a fi cea mai spectaculoasa strapungere morfologica a crestei Vulturese, dar nu datorita lungimii, care este redusa, ci a spectacolului care se desfasoara pe verticala, formele de relief depasind chiar si 450 de metri.

In apropierea Cheilor Runcului, la kilometri nord-est se afla Cheile Ocoliselului, iar, pornind de aici se poate ajunge la Cheile Pociovalistei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>