Cheile Sohodolului

atractii naturale chei muntii valcan novaci obiective turistice judetul gorj

 

Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului sunt  unele dintre cele mai cunoscute atractii turistice ale judetului Gorj, luand nastere in urma actiunii raului Sohodol asupra reliefului calcaros din masivele Muntilor Valcan, ce fac parte din grupa RetezatGodeanu. Acestea au devenit in ultima vreme o locatie tot mai cautata de catre iubitorii de drumetii, fermecand toti turistii prin frumusetea si salbaticia peisajelor intalnite de-a lungul intregii vai a Sohodolului.

Album foto Cheile Sohodolului

Harta zonala Cheile Sohodolului

Descriere Cheile Sohodolului

Acestea sunt localizate in partea nordica a Gorjului, ajungand chiar la limita cu judetul Hunedoara si reprezinta o arie geografica protejata de lege, fiind declarata rezervatie naturala de tip mix. Cheile Sohodolului se afla la o distanta de aproximativ 15 km de orasul Targu Jiu, iar cei care vor sa ajunga aici pot urma traseul drumului national DN67 D, ce leaga orasul lui Brancusi de Baia de Arama pana la indicatorul care arata directia spre localitatea Runcu. Din centrul comunei Runcu mai este de parcurs in jur de 1 km pana la drumul forestier care insoteste cursul Sohodolului. Dupa foarte putin timp de mers, se deschide in fata ochilor turistilor peisajul superbelor chei. Peretii, la inceput fragmentati, cuprind mai departe in intregime versantii, urmand apoi locuri in care soseaua si apa isi disputa locul de trecere, contribuind in jocul lor la frumusetea acestui parcurs. Peretii cheilor se ridica vertical, iar pe alocuri se boltesc deasupra drumului, oferindu-i parca ocrotire. Pe versantii din jur se pot descoperi cu privirea forme de relief diversificate reprezentate de doline, canioane, avene, pesteri si abrupturi stancoase impresionante. Dintre toate acestea, cea care este mai cunoscuta si atrage mai mult atentia este Pestera Garla Vacii, loc peste care cei neavizati vor trece neobservand ca aici apele Sohodolului se impart in doua suvoaie, unul dintre ele patrunzand tumultos in pestera si iesind din nou la lumina zilei, jos, in Runcu, sub forma unor suvoaie limpezi si reci. La in jur de 200 metri de pestera, deliciul turistilor este dat de o stanca despicata care permite apelor zbuciumate sa treaca printre ele. Pestera Pirleazului sau Pestera cu Lilieci din vecinatate produc la randul lor trecatorilor o senzatie impresionanta. Un alt loc ce impresioneaza intr-un mod foarte placut este reprezentat de doua guri de tunel, sau Narile, cum sunt cunoscute de majoritatea turistilor. Tot aici, ridicand privirea catre peretii inalti ai cheilor, se poate zari decupata in stanca arcada Inelului de Piatra, ce pare ca vegheaza de la inaltime supunerea Sohodolului. De aici in sus, valea isi continua drumul prin padurea deasa in care fagul alterneaza cu castanul si nucul, aparand din loc in loc mici poienite, care in perioada sezonului cald sunt impanzite de turistii care campeaza de-a lungul vaii, dornici de a-si petrece clipe linistite in mijlocul naturii salbatice, dar in acelasi timp fermecatoare. Oferte de cazare pentru cei interesati se gasesc si in localitatea Runcu, unde preturile de la vilele si pensiunile care ofera cazare variaza in functie de sezon.

Turistii ajunsi in zona nu trebuie sa rateze nici celelalte obiective turistice din imprejurimi si din regiunea Muntilor Valcan. Plecand din Targu Jiu, sunt imposibil de ratat simbolurile acestui oras: Muzeul Judetean Gorj, Coloana Infinitului sau Masa Tacerii si Poarta Sarutului, aflate in Parcul Central Targu Jiu. In Muntii Valcan, cu siguranta o alta cunoscuta locatie este Statiunea Straja, care are foarte multe de oferit in sezonul rece, intrucat pot fi practicate aici sporturile de iarna, insa nu se lasa mai prejos nici Manastirea Tismana, aflata pe malul drept al paraului al carui nume il poarta.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>