Cheile Tatarului – Muntii Bucegi

atractii naturale chei obiective turistice judetul dambovita rezervatii naturale

 

Cheile Tatarului

Cheile Tatarului reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii naturale din regiunea Muntilor Bucegi, fiind o arie protejata de lege, declarata rezervatie naturala de tip mixt, localizata pe teritoriul administrativ al Localitatii Moroeni, intr-o zona cu peisaje incantatoare, specifice acestor meleaguri dambovitene.

Album foto Cheile Tatarului
[nggallery id=1796]

Harta zonala Cheile Tatarului

Descriere Cheile Tatarului

Intreaga rezervatie a Cheilor Tatarului se desfasoara in bazinul superior al Ialomitei, pe o suprafata totala de aproape 145 hectare, in regiunea cuprinsa intre Lacul Bolboci si Platoul Padina, foarte aproape de granita dintre judetele Dambovita si Prahova. In ceea ce priveste accesul catre zona cheilor, acesta se realizeaza foarte usor, putand fi parcurs indiferent de vreme. Traseul ce duce spre chei este marcat cu cruce albastra si pleaca din imediata apropiere a Cabanei Pestera, de la altitudinea de 1610 metri. La un moment dat, acesta se intersecteaza cu drumul dinspre Cabana Padina, unindu-se si continuand spre sud, spre Valea Ialomitei.

Desi cheile nu impresioneaza prin lungime, intinzandu-se pe mai putin de un kilometru, punctul forte este reprezentat de spectaculozitatea locului in sine. Se pot admira aici panorame incantatoare, demne de o rezervatie naturala geologica si paleontologica. Formatiunile stancoase isi fac aparitia chiar dupa coada Lacului Bolboci, unde apele Ialomitei au modelat calcarele jurasice. Cheile sunt dominate de vai inguste, lapiezuri, doline si versanti abrupti si golasi, inclinati asupra malurilor raului. In regiunea carstica a Cheilor Tatarului sunt incluse si Pestera Ursului si Pestera Mica, a caror importanta speologica este sustinuta de fosilele de urs de pestera si de oasele umane ramase de la populatiile ce se adaposteau in aceste spatii ferite de primejdii cu sute de ani in urma. Pe langa toate acestea, un alt farmec al acestei zone montane este reprezentat de flora si fauna specifica.

In ceea ce priveste obiectivele turistice ce pot fi vizitate in imprejurimi acestea sunt numeroase. Cheile Zanoagei, Lacul Scropoasa, Cheile Orzei, Manastirea Pestera Ialomitei sau Pestera Ialomitei sunt doar cateva dintre atractiile locului.

Prezentare video Cheile Tatarului – Muntii Bucegi


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>