Cheile Turenilor

atractii naturale chei obiective turistice judetul cluj turda

 

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor (sau Cheile Turului) sunt o rezervatie naturala salbateca, cu o suprafata de 25 ha aflata la nord de municipiul Turda, in judetul Cluj. Au fost declarate rezervatie floristica naturala de interes national cu valoare mixta.

Album foto Cheile Turenilor

Harta zonala Cheile Turenilor


Descriere Cheile Turenilor

Cheile se intind pe distanta de 1.850 metri, peretii acestora avand inaltimi de pana la 100-150 metri, frumos decorati cu diverse forme carstice precum cascade, marmite si pesteri. Formatiunile sunt destul de greu de strabatut. Acestea s-au format prin saparea Paraului Racilor in calcarele jurasice. Cheile Turenilor se afla intre localitatile Tureni si Copaceni, in apropiere de drumul ce leaga Cluj si Turda.

In perioada 1985-1988 s-au facut numerose cercetari arheologice care au aratat aproximativ 53 de complexe de locuire, ce dateaza inca din neoliticul mijlociu.

In chei se gasesc 29 de pesteri, printre care Pestera cu Silex, Pestera de sub grohotis, Pestera Vulturilor sau Sura Mica. Alte cateva atractii ce pot fi gasite aici sunt Coltul Cainilor sau Stana Crinilor. Intregul teritoriu a fost declarat rezervatie floristica naturala de interes national cu valoare mixta.

Importanta stiintifica si turistica a acestui obiectiv a determinat Oficiul pentru Patrimoniul Cultural National sa cerceteze conditiile cerute de stabilire a statutului de rezervatie naturala mixta (de interes arheologic, floristic, faunistic si peisagistic). A fost deja realizata delimitarea perimetrului rezervatiei, finalizandu-se bornarea completa a obiectivului. Pesterile din Cheile Turenilor (cele mai importante dintre ele fiind cele numite ale Feciorilor si Zanelor) au fost cercetate de speologii George Racovita si Iosif Viehman, din cadrul institutului de specialitate din Cluj-Napoca. Se afla in curs de elaborare o monografie completa a acestui monument al naturii de catre specialisti ai O.J.P.C.N. si ai Muzeului de Istorie, naturalistul Victor Catanas si arheologii Gheorghe Lazarovici si ZoiaKalmar, care in curand va fi publicata oferindu-se astfel turistilor o bogata sursa de documentare.

Cele mai vechi urme de locuire omeneasca din Cheile Turenilor dateaza inca din mileniul al V-lea i.Cr. si apartin complexului cultural ClujCheile Turzii – Lumea Noua. Alte descoperiri dateaza din perioada finala a epocii neolitice si din epoca bronzului.

Din epoca dacica si romana au fost descoperite o mica locuinta datata in secolele I i.Cr. – I d.Cr. si cateva puncte de observatie in legatura cu Castrul roman de la Potaissa. Pe terasa Poderei au fost gasite urme de locuire databile in perioada finala a etnogenezeii romanesti si a feudalismului timpuriu (secolele V-XII).


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>