Cheile Turzii

atractii naturale chei muntii trascau turda

 

Cheile Turzii

Una din cele mai renumite atractii de pe teritoriul Romaniei, Cheile Turzii sunt situate la distanta de 6 km de Turda, pe linia vaii Hasdate. Cheile formeaza o rezervatie naturala ce impresioneaza prin aspectul deosebit dat de crestatura in munte, ce s-a format datorita raului Hasdate.

Album foto Cheile Turzii

Harta zonala Cheile Turzii

Descriere Cheile Turzii

Cheile se intind pe o distanta de 2900 de metri, atingand inaltimea de 300 de metri. Acestea ocupa suprafata de 324 hectare si s-au format in urma erodarii rocilor calcaroase de aici.

Cheile Turzii impresioneaza prin panorama pe care o ofera, de la natura salbatica, pana la stancile abrupte si crestele ascutite, dar si prin turnurile din piatra care s-au format de-a lungul timpului. Aici se intalnesc mai mult de 1000 de specii de plante si animale, cateva fiind adevarate bijuterii naturale.

Se regasesc aici si cateva specii de animale foarte rare, precum acvila de stanca.

Si-au facut loc aici si o serie de pesteri, printre care Cetatuia Mare, Pestera Liliecilor sau Pestera Ungureasca.

Formele de relief cele mai impresionante sunt colturile stancoase. Alaturi de catedrala de piatra numita Coltul Cocosului sunt si altele: Turnul Bors, Turnul Galben, Coltul Sansil, Coltul Cetatii etc.

umeroase legende se leaga de aceste chei. Cele mai multe il prezinta pe haiducul Balica, dar si de manastirea din zona, de la care a provenit si numele locuitorilor din partea dreapta a Cheilor Turzii.

Folosite deci in repetate randuri drept adapost al localnicilor in conditiile amenintarilor de tot felul la care erau supusi, Cheile Turzii au ajuns sa poarte si numele de “Cetati ale Turdei“. Si au fost cu adevarat niste cetati in care oamenii locului s-au refugiat adeseori in incercarile lor de a se salva depustiitoarele invazii ori alte grele incercari.

Cheile Turzii au fost declarate inca din anul 1938 rezervatie naturala, mai tarziu fiind incluse pe lista U.N.E.S.C.O a monumentelor naturale. Este de inteles grija pentru a proteja zona, anad in vedere intreg tezaurul geologic, floristic si faunistic de aici.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Denisa Raluca
    2012-12-15
    00:02:42

    Superb locul ! Am fost in excursie :X

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>