Cheile Varghisului – Muntii Persani

atractii naturale chei obiective turistice judetul covasna obiective turistice judetul harghita

 

Cheile Varghisului

Cheile Varghisului desemneaza o incantatoare rezervatie naturala de tip mixt, amplasata din punct de vedere geografic la granita dintre judetul Covasna si judetul Harghita, in “inima secuimii”, dupa cum ar denumi unii acest spatiu. Intinsa pe o suprafata de aproximativ 800 hectare, aceasta arie naturala ofera pe toata desfasurarea sa peisaje si atractii naturale demne de toata admiratia.

Album foto Cheile Varghisului

Harta zonala Cheile Varghisului – Muntii Persani

Descriere Cheile Varghisului

Cheile au fost sapate de cursul de apa al Raului Varghis, ce izvoraste din Muntii Harghita, in masivele Muntilor Persani de Nord, intreaga zona fiind dominata de prezenta a numeroase pesteri, podete, versanti si pereti perfecti pentru escalada si stanci spectaculoase. Toate acestea sunt incluse intr-o complexa rezervatie naturala protejata de lege, ce prezinta interes din punct de vedere geologic, speologic si botanic. Desi nu masoara decat 4 km, Cheile Varghisului nu contenesc sa uimeasca vizitatorii prin spectaculozitatea lor. Relieful carstic este aici foarte bine dezvoltat, pe intreaga desfasurare a cheilor intalnindu-se nu mai putin de 122 de pesteri, ale caror galerii au fost explorate pe o lungime totala ce insumeaza 7410 metri, adapostul perfect ale coloniilor de lilieci ce traiesc aici, pesterile nefiind nici amenajate si nici iluminate. Se spune ca de-a lungul istoriei, pesterile au reprezentat un adapost perfect pentru populatia autohtona, in timpul navalirii trupelor pagane pe teritoriul romanesc. Pesterile ce pot fi vizitate aici sunt: Pestera Calului, Pestera Orban Balazs, Pestera Tatarilor şi Sura de Piatra. Pestera Orban Balazs, sau Pestera Mare de la Meresti, este cea mai cunoscuta dintre toate si se gaseste pe la jumatatea cheilor, fiind descoperita si cartografiata in anul 1835 si explorata ulterior de catre Orban Balazs.

Desi sunt considerate chei salbatice, accesul catre Cheile Varghisului nu este foarte greu de realizat, intrucat se poate ajunge urmand traseul unor drumuri forestiere ce pornesc din ambele localitati cu care se invecineaza: Localitatea Varghis, aflata la aproximativ 12 km distanta si Localitatea Meresti, aflata la in jur de 7 km. Desi este mai lung, este recomandat drumul ce porneste din Varghis, celalalt fiind putin mai anevoios, cu multe urcusuri si coborasuri.

Pe langa incantatoarele forme endocarstice ce pot fi admirate in zona cheilor, este de apreciat aici si biodiversitatea naturala. Se pare ca zona este favorabila dezvoltarii unor plante specifice, precum tisa, crinul de padure, brustrul caprei leurda sau bulbucii. Tot aici traiesc si animale de munte, precum rasul, ursul, cerbul, vidra, bursucul, acvila sau binecunoscutele vipere.

Traseul ce strabate cheile pe toata lungimea lor are un grad de dificultate usor spre mediu, existand trei marcaje diferite ce pot fi urmate. Traseul marcat cu cruce albastra este cel principal, trecand prin apa si prin chei si intersectandu-se cu traseul marcat cu banda galbena, recomandat pentru cei ce nu vor sa treaca prin apa. Cel de-al treilea traseu, marcat cu punct rosu, merge chiar pe deasupra cheilor.

Imprejurimile sunt si ele ofertante in ceea ce priveste alte obiective turistice. Se pot vizita in zona Muntii Bodoc, Poiana Narciselor de la Vlahita, o incantatoare rezervatie peisagistica, Cetatea Dacica Meresti sau Biserica de lemn din Varghis. De asemenea, un alt farmec aparte il reprezinta si gospodariile taranesti intalnite de-a lungul drumului, reprezentative pentru Tinutul Secuiesc.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>