Chilia Parintelui Arsenie Boca

arsenie boca chilie muntii fagaras obiective turistice judetul brasov

 

Chilia Parintelui Arsenie Boca

Pe versantul vestic al caldarii Valea Sambetei, in Muntii Fagaras, se gaseste unul din cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din tara noastra. Aici sta ca marturie a vietii isihaste si modeste a Parintelui Arsenie Boca, cel ce a dus un trai modest prin credinta si liniste, Chilia Parintelui Arsenie Boca.

Album foto Chilia Parintelui Arsenie Boca

Harta zonala Chilia Parintelui Arsenie Boca

Descriere Chilia Parintelui Arsenie Boca

Aflata la altitudinea de 1600 de metri, lacasul asteapta credinciosii dornici sa vada micuta chilie realizata de Parintele Arsenie Boca in inima muntelui. Contrar a ceea ce cred multi, parintele nu a construit singur chilia, ci a fost ajutat de cativa oameni. Aceasta reprezinta de fapt un hol care ar fi trebuit sa duca intr-o camera sculptata in munte, insa in timpul saparii, acesta a constatat ca in interior se infiltra apa, asa ca s-a renuntat la lucrare, lasand in urma ceea ce ar fi trebuit sa fie un loc de retragere. Drumul spre chilia parintelui pleaca din zona Manastirii Brancoveanu, continuand pe un drum forestier care poate fi parcurs cu masina in mare parte. Ultima parte din drum, de la Cabana Valea Sambetei este mai greu de parcurs si necesita foarte multa atentie din partea turistilor. Chilia este parca ascunsa in munte. Drumul se croieste incet pe stanca, poteca fiind marcata cu cruce albastra.

Constructia chiliei a inceput in anul 1943, cand parintele a fost ajutat de credinciosi sa realizeze o deschizatura in masivul muntos, avand latimea de 0.80 metri si inalta de 1.65 – 1.75 metri. Acest mic lacas se inalta chiar deasupra unei prapastii ce are aproximativ 100 de metri.

Parintele Arsenie Boca, cel mai mare duhovnic roman al secolului XX, a fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, apoi la Manastirea Prislop, in cimitirul de aici fiind si mormantul acestuia, deja devenit un principal loc de pelerinaj. A fost urmat de mii de credinciosi, ce doreau sa afle sursa spiritualitatii sale, faptele sale fiind considerate miracole.

Inca din anul 1950, Parintele Arsenie Boca a fost victima intemnitarilor, anchetelor si a interogatoriilor. Acesta a fost la inceput duhovnicul a doar cateva sute de oameni, ajungand sa fie urmat de imense multimi de credinciosi ce umpleau curtea Manastirii Sambata de Sus. Arsenie Boca este deja ridicat la rangul de sfant de multe persoane, insa deocamdata nu exista o intentie de canonizare din partea Patriarhiei Romane.

Prezentare video Chilia Parintelui Arsenie Boca


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>