Cimitirul Vesel – Sapanta

obiective turistice diverse obiective turistice judetul maramures sapanta stan ioan patras

 

Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel, monument cultural protejat de catre UNESCO, a captat atentia prin originalitate si chiar exclusivism, cunoscut fiind faptul ca este singurul loc de acest fel in care nu stii daca sa plangi sau sa razi. Situate in Maramures la poalele Muntilor Gutai, pe DJ 183, Cimitirul Sapanta si Manastirea Sapanta Peri au devenit o data cu anul 1990, una dintre cele mai mari atractii, atat pentru turistii straini cat si pentru cei romani, istoria localitatii fiind strans legata de biserica.

Album foto Cimitirul Vesel

Harta zonala Cimitirul Vesel – Sapanta

Descriere Cimitirul Vesel

Cu un amestec de arta unic si traditie populara, inca de la primii pasi facuti fiecare vizitator este atras de catre culorile vesele, renumitul Albastru de Sapanta si mai ales de epitafurile pline de morala de pe crucile celor ce conform traditiilor dacice au trecut intr-o alta lume. Cele 800 de cruci pictate de-alungul timpului reusesc in cateva versuri satirice adresate celor ce o privesc si o scena semnificativa a vietii celui decedat, sa dea o alta fata celui mai nefericit moment cunoscut de om, moartea.

La nici 200 de metri de cimitir puteti vizita Casa Memoriala Stan Ioan Patras, casa cu doua camere si curte, odinioara atelier al artistului ce a dat nastere ideii de cimitir vesel si acum a ucenicului sau Dumitru Pop. Muzeul prezinta istoria familiei Patras dar in acelasi timp puteti admira costume populare specifice Localitatii Sapanta si obiecte de artizanat cum ar fi oale de lut, icoane si tablouri de lemn faurite de-a lungul timpului de catre mester.

De altfel daca ajungeti pe meleagurile maramuresene in luna Mai va puteti delecta cu  Sarbatoarea Primaverii ce prezinta obiceiurile agro-pastorale ale locuitorilor, eveniment organizat in fiecare an. Pe tot parcursul calatoriei veti putea achizitiona diferite articole, accesorii sau specialitati culinare specifice zonei de la tarabe pe care le gasiti in apropiere de cimitir sau biserica.

Opera a mestrului Stan Patras, Cimitirul  Vesel ocupa locul I in topul celor mai vizitate destinatii funerare europene, Localitatea Sapanta fiind una dintre cele mai frumoase localitati din Romania. Cu un drum forestier modernizat, o cascada a Raului Sapanta numita Cascada Covatari – Runcu si chiar posibilitatea de a practica pescuitul sportiv, nordul extrem al Romaniei devine o destinatie de neratat.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Miklos Robert
  2016-08-20
  18:54:14

  A-si dori sa ajung odata si aici cu prietena mea , dar nu stim cum sa ajungem aici din Baia Mare . Noi nu avem masina si venim cu trenul . Suntem din Brasov .

   
 2. florin
  2013-08-14
  19:09:17

  Pai ai de grij cum traversezi.

   
 3. marius/georgi
  2012-09-30
  17:34:42

  Am vazut Maramuresul,Tara Lapusului si m-am simtit in alta lume,traditia si obiceiurile se pastreaza cu sfintenie in zona.Am vazut nunta in stil traditional,am vazut copii si batrini mergind la biserica imbracati in costume nationale si am ajuns acasa foarte incintata.Felicitari oamenilor care locuiesc acolo...

   
 4. lenghen daniel
  2011-09-19
  21:43:04

  UN LOC UNDE MI-AM DORIT MEREWU SA AJUNG DAR INCA NU AM REUSIT

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>