Colegiul National Moise Nicoara – Arad

colegiu invatamant obiective turistice judetul arad

 

Colegiul National Moise Nicoara

Colegiul National Moise Nicoara reprezinta una dintre cele mai prestigioase unitati de invatamant preuniversitar din orasul Arad, cu o impresionanta arhitectura in stilul renaissance si este situat in Piata Moise Nicoara nr. 1 din municipiul Arad, Judetul Arad, Crisana, in aproierea Teatrului de Stat Ioan Slavici.

Album foto Colegiul National Moise Nicoara

Harta zonala Colegiul National Moise Nicoara

Descriere Colegiul National Moise Nicoara

Colegiul National Moise Nicoara a fost infiint in anul 1707, de catre calugarul bavarez Camil Noffrich si a fost gazduit intr-o scoala improvizata. In anul 1745 devine soala latina, in anul 1762 devine gimnaziu, fiind impusa de reorganizarea sistemului de invatamant din Imperiul Austriac si in anul 1868 devine gimnaziu superior regal. Pentru construirea actualei cladiri s-au folosit fondurile Fundatiei Margareta Bibits, la care s-a adaugat ulterior o contributie a statului.

Edificiul din Piata Moise Nicoara nr. 1 a fost construit intre anii 1869 si 1873, dupa planurile arhitectului Josef Diecher din Budapesta, in stilul architectural renaissance si compusa din 2 corpuri, precum cladirea principala, cu etaj si subsol si corpul second, unde se afla sala de gimnastica.

Din anul 1919, Colegiul National Moise Nicoara devin primul liceu romanesc de baieti din orasul Arad si in anul 1998 s-a infiintat Fundatia Moise Nicoara, o istitutie cu character educational, care avea ca scop stimularea si sprijinirea materiala a activitatilor extracurriculare ale elevilor si profesorilor din colegiu.

Colegiul National Moise Nicoara este dotat cu o sala festiva, 3 laboratoare de informatica, o biblioteca, o sala si un teren de sport, un laborator de chimie, doua laboratoare de fizica, o cantina unde iau masa zilnic peste 80 de elevi si profesori, un laborator de biologie si un complex de sali, compuse din cabinetul de Educatie Tehnologica, mai exact ateliere pentru lucrari practice si o sala de productie.

Sala festiva a colegiului este evidentiat elementele in stilul architectural baroc, incapere destinata evenimentelor oficiale prevazuta cu toate dotarile tehnice necesare. Cele trei laboratoare de informatica sunt dotate cu smartboard-uri, iar biblioteca contine aproximativ 40.000 de volume, din diverse domenii, precum literature universal si romana, matematica, fizica, chimie, geografie, istorie, stiinte sociale, istoria reliigiilor si limbi straine.

Printre personalitatile remarcabilie ce si-au terminat studiile aici sunt Moise Nicoara, Ioan Slavici, Vasile Goldis, Ioan Suciu, Emil Montia, Atanasie Marienescu, Tiberiu Popoviciu, Caius Iacob si Mircea Stanescu.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Casa cu Lacat, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Catedrala Ortodoxa Romana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Muzeul Cofetariei, Arcul de Triumf, Biblioteca A.D.Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>