Coloana Infinitului – Targu Jiu

ansamblul constantin brancusi constantin brancusi obiective turistice diverse obiective turistice judetul gorj targu jiu

 

Coloana Infinitului

Cand in anul 1937, Arethia Tatarascu, presedinta Ligii Nationale a Femeilor Gorjene, decide sa comande sexagenarului sculptor gorjean Constantin Brancusi un monument pentru cinstirea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, nimeni nu ar fi banuit ca monumentul va deveni la scurt timp dupa ridicare, simbolul Romaniei si cel mai cunoscut ansamblu sculptural romanesc.

Album foto Coloana Infinitului

Harta zonala Coloana Infinitului – Targu Jiu

Descriere Coloana Infinitului

ISTORIC. Proaspat intors de la Paris, Constantin Brancusi propune Arethiei Tatarascu, sotia primului ministru Gheorghe Tatarascu, ridicarea unei coloane cu 30 de moduli octoedrici care sa reprezinte o replica elaborata a stalpului de la prispele oltenesti. Inca din 1918, pe Brancusi il obseda forma unei astfel de coloane, iar nenumaratele experimente in lemn, schitele si fragmentele de coloana au stat la baza  celui mai controverat si disputat obelisc: Coloana recunostintei fara sfarsit, uneori denumita si Coloana sacrificiului infinit, dar cel mai des si gresit denumita Coloana infinitului de la Targu Jiu.

Dupa cateva discutii si incercari, Brancusi decide sa se limiteze la 16 moduli (15 intregi si al 16-lea jumatate la baza coloanei, jumatate la varf simbolizand jumatatea anului 1916, data aproximativa a intrarii Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial). Brancusi insusi o prezinta familiei Tatarascu ca fiind coloana care marita ar putea sprijini si bolta cereasca.

Ajungand in Targu Jiu si vazand disponibilitatea familiei Tatarascu pentru realizarea unui monument somptuos si semnificativ, Brancusi decide sa nu se limiteze la realizarea unei singure opere, ci creaza un ansamblu sculptural care va depasi „caietul de sarcini” primit, preamarind fiinta umana, si mai ales trecerea acesteia prin viata, nu doar eroul neintors din razboi.

REALIZARE. Coloana inalta de 29,35 metri este structurata pe trei parti distincte pentru care s-a acordat o atentie speciala. Astfel nucleul coloanei este o teava cu sectiune patrata realizata din otel de Resita, adusa de Tatarascu la Targu Jiu la cererea lui Brancusi, care in 1937 pune bazele acestui monument. Fundatia este un trunchi de piramida cu baza mare in jos, ajungand pana la 5 metri sub pamant, realizata din beton. Aceasta incastreaza modulul de jos al coloanei si s-a dovedit a fi suficient de solida in jurul anului 1950, cand niste tineri comunisti zelosi au decis daramarea cu forte proprii a monumentului. Vazand ca nu reusesc sub nici o forma sa clinteasca din temelie coloana , s-au lasat pagubasi. In fine, cea de-a treia parte componenta, blocurile sau „margelele” cum le numea Brancusi, turnate din fonta in septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petrosani si alamite pe loc un an mai tarziu prin pulverizare, metoda pentru prima oara folosita in Romania (metoda mai fusese aplicata in Elvetia). Coloana a fost restaurata in perioada 1998 – 2000 cand si-a redobandit culoarea aurie.

AMPLASARE. Ansamblul de la Targu-Jiu are ca locatie o axa imaginara care strabate orasul apus spre rasarit, avand o lungime totala de 1275 metri. Pornind de la Masa Tacerii amplasata in Parcul Central pe malul Raului Jiu, care este legata prin Aleea Scaunelor de Poarta Sarutului, Calea Eroilor continuindu-se mai apoi cu Biserica Ortodoxa Sfintii Apostoli si sfarsind cu Coloana Recunostintei Fara Sfarsit amplasata si aceasta in parcul de la intrarea de rasarit in municipiul Targu Jiu.

RECOMANDARI. Cei care doresc sa viziteze ansamblul ar putea lua in considerare sa faca o vizita si la Casa Memoriala Constantin Brancusi de la Hobita, aflata la jumatate de ora de Targu Jiu, Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu situata pe strada care-i poarta numele, nu departe de ansamblul brancusian, si in continuarea drumului, Cula de la Curtisoara amplasata in Muzeul satului din localitatea Curtisoara, la circa jumatate de ora de Targu Jiu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>