Complexul muzeal Culele de la Maldaresti

maldaresti muzee obiective turistice diverse obiective turistice judetul valcea

 

Complexul Muzeal Maldaresti

In comuna Maldaresti, situata la aproximativ 4 km de Horezu, intr-un cadru natural pitoresc, a fost organizat Complexul Muzeal Maldaresti care cuprinde Culele Greceanu si Duca, precum si Casa Memoriala I. G. Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, in care se impletesc armonios elemente taranesti din zona cu elemente ale unor constructii cu caracter de fortificatii.

Album foto Complexul Muzeal Maldaresti

Harta zonala Complexul Muzeal Maldaresti – Valcea

Descriere Complexul Muzeal Maldaresti

Complexul Muzeal Maldaresti face parte din Patrimoniul Cultural National detinand cladiri tipice arhitecturii civile din Oltenia, alaturi de peste 3.000 de obiecte etnografice de mare valoare: port, textile, lemn, ceramica (din centrele Horezu, Slatioara, Daiesti, Targu Mures, Oboga), obiecte ce au apartinut familiei Duca (mobilier, tablouri, fotografii, carti, colectia de 20 de tablouri de patrimoniu ale Olgai Greceanu).

Termenul “cula”, deriva din turcescul “kule”, care desemneaza un turn, iar la noi defineste, prin extensie, o locuinta-turn. Culele au fost ridicate de boierii olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarii incursiunilor de la Vidin si Ada-Kaleh si cetelor de haiduci. Acest tip de constructie este intalnit cu precadere in Serbia si Albania, dar si in Bulgaria. In tara noastra el este caracteristic Olteniei si vestului Munteniei.

Cula Greceanu este cel mai vechi edificiu din cadrul acestui complex, care isi are inceputurile in secolul al XVI-lea, cand Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau Tudor Maldar adauga spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, restul constructiei. Constructia a pastrat acest nume intrucat in timp a trecut prin zestre de la familia Maldarescu la familia Greceanu. Sunt prezente cateva indicii ale stilului brancovenesc: ferestrele pivnitei lucrate in piatra traforata, cele doua cerdace cu arcade si boltile de penetrare din incaperea de la etajul I care intaresc aceste afirmatii. La etajul I, din pridvor se intra intr-o incapere de dimensiuni reduse, de unde cu ajutorul unei scari mobile se putea ajunge in locul cel mai sigur in caz de primejdie. Tot la etajul I se mai afla o incapere, fosta camera de primire, din care se trece intr-o alta camera sustinuta de bolti, unde pictorita Olga Greceanu a imortalizat in fresca imagini din trecut, oferind posteritatii portretele celor din familia Maldarescu. La etajul al II-lea se afla un frumos cerdac deschis prin arcade trilobate. Ca o particularitate a constructiei care o situeaza printre cele mai vechi de acest tip din tara, la Cula Greceanu pivnita nu comunica cu etajul. Incepand din 1967, Cula Greceanu a fost restaurata si deschisa publicului vizitator.

Cula Duca, construita in anul 1818 de catre Gheorghita Maldarescu, cu inscriptia 1827 (anul executarii stucaturilor) in tencuiala cladirii, este cumparata in anul 1910 de omul politic I. Gh. Duca. Constructia de forma dreptunghiulara este alcatuita din parter si doua etaje. Parterul prezinta caracteristicile culei, fiind prevazut cu o usa de acces din lemn de gorun masiv, comuna beciului si partii locuite a culei si cinci ferestruici inguste ce par niste metereze. Aici se vad stalpii enormi din lemn, care sustin grinzile masive. Remarcata pentru decorul deosebit de autentic, aceasta incapere a fost folosita foarte des in productiile cinematografice, aici turnandu-se filme de referinta ca: “Neinfricatii”, “Drumul Oaselor”, “Iancu Jianu – Haiducul”. Etajul I cuprinde o incapere mare, iatac si o sala, iar la etajul al II-lea doua odai, o incapere mai mica si un vast cerdac, al carui tavan este impartit in trei registre, avand fiecare la mijloc cate un motiv decorativ. Se poate observa varietatea si frumusetea sobelor cu gura de incarcare intr-o camera si soba in alta, cu modele diferite de la o incapere la alta si care sunt marturii vii ale artei unui mestesug de mult apus.

Casa memoriala I. Gh. Duca: indragostit de pitorescul locului, inca de pe vremea cand fusese numit judecator la ocolul Horezu, omul politic I. Gh. Duca construieste in anul 1912, o modesta casa de vacanta. Constructia a devenit la 29 decembrie 1998, Casa memoriala “I. Gh. Duca”.

Prezentare video Complexul muzeal Culele de la Maldaresti


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>